Slachtoffers van loverboys massaal in de kou
InspectierapportNegen van de tien minderjarige meisjes die het slachtoffer zijn van een loverboy, ondergaan daarvoor geen behandeling. Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. in een vanmiddag verschenen rapport.
Volgens recente cijfers wordt het aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting in ons land geschat op 1.363. In het voorjaar van 2017 kwam de groep meisjes die werd behandeld uit op 142, oftewel 10,4 procent van het totaal.
Zorgelijk
Het beschikbare aanbod van gespecialiseerde hulp voor deze slachtoffers nog onvoldoende bekend bij de verwijzers
De inspectie noemt het zorgelijk dat veruit de meeste meisjes in nood vaak over het hoofd worden gezien. Ook wordt deze groep onvoldoende doorverwezen naar professionele hulpverleners op dit vlak.
Volgens inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde is het onderscheid tussen daadwerkelijke, vermoedelijke en potentiële slachtoffers in de praktijk moeilijk te maken. ,,Daarnaast is het beschikbare aanbod van gespecialiseerde hulp voor deze slachtoffers nog onvoldoende bekend bij de verwijzers."
De inspectie wijst naar de gemeenten. Die zorgen, naast de signalering van slachtoffers door lokale wijkteams, ook voor doorverwijzing naar gespecialiseerd hulp. Daarnaast is het van groot belang dat er wat dat betreft een landelijk dekkend aanbod komt, stelt Van Diemen.
Ook moet er verandering komen in de situatie dat de aanbieders van gesloten jeugdhulp de behandeling van een jongere vaak niet af kunnen maken omdat de machtiging van de kinderrechter binnen afzienbare tijd afloopt.
Dertien jeugdhulpinstellingen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting deed onderzoek naar de kwaliteit van de gespecialiseerde hulp die dertien jeugdinstellingen bieden aan minderjarige (vermoedelijke) slachtoffers van loverboys. Zij zijn beoordeeld op de uitvoering van de hulpverlening, veiligheid, leefklimaat, cliëntenpositie en organisatie.
De conclusie: het merendeel van de instellingen biedt goede hulp. Tijdens de behandeling werken professionals samen met de meisjes aan het versterken van hun zelfbeeld en weerbaarheid, het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en aan traumaverwerking. Ook ouders worden volgens de inspectie goed betrokken bij het hulptraject.
Er is ook kritiek. Vier van de dertien onderzochte jeugdhulpaanbieders werken onvoldoende samen met medewerkers die geregistreerd staan als professionals in de jeugdsector. En zes jeugdhulpaanbieders zetten professionals in die onvoldoende geschoold zijn in het werken met (vermoedelijke) loverboyslachtoffers. Twee aanbieders hebben desgevraagd een verbeterplan opgesteld.
Mensenhandel
Zorgminister Hugo de Jonge wil slachtoffers van loverboys dezelfde status geven als slachtoffers van mensenhandelaren. ,,Dit kabinet gaat daar extra in investeren.'' De Jonge sluit zich verder aan bij de conclusies van de inspectie.
Artsen gaan volgens de minister nadenken over de vraag hoe ze in staat gesteld kunnen worden slachtoffers beter te signaleren. Ook worden politiemedewerkers vanaf dit jaar getraind in het herkennen van mensenhandel. Momenteel werken meerdere partijen aan een plan van aanpak voor deze misstanden.
Wachttijden
Volgens Xandra van StopLoverboysNU, een stichting die voorlichting geeft over loverboys en interventies verzorgt voor meisjes in nood, zijn vooral de wachttijden bij de erkende instellingen een probleem.
,,Zo hadden we laatst een jonge vrouw die door de buurman werd gebruikt en geprostitueerd. We doen dan een interventie en willen zo'n slachtoffer in overleg doorverwezen krijgen naar een gespecialiseerde instelling. Maar dan krijgen we te horen dat het een paar maanden gaat duren voordat deze vrouw geplaatst kan worden en zijn we gedwongen andere oplossingen te zoeken."
De woordvoerster herkent dat het heel moeilijk is om signalen te krijgen dat iemand in de macht is van een loverboy. ,,Zo'n dame realiseert zich namelijk zelf vaak niet dat ze slachtoffer is, dus moet de omgeving de puzzelstukjes leggen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video72
Gündogan bij terugkeer in Kamer: ‘Ik ben beticht van zedenmisdrijf, ben door hel gegaan’
Ze is ‘gebutst en geblesseerd’, maar Nilüfer Gündogan wil ‘haar best gaan doen’ als zelfstandig Kamerlid. Dat heeft Gündogan, voorheen Kamerlid van Volt, zojuist gezegd. Ze keert vandaag als zelfstandig parlementariër terug nadat ze door Volt uit de fractie werd gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. -
met video
Hoekstra voor bliksembezoek naar Kiev en zwaar geraakte voorstad
Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) was vandaag, dinsdag, voor een onverwachts bezoek naar Oekraïne. De minister heropende formeel de Nederlandse ambassade in Kiev en ontmoette ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMmet video82
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Brussel eist keihard optreden tegen ‘Europees Watergateschandaal’: wie gebruikte spyware Pegasus?
Europa moet keihard optreden tegen regeringen van lidstaten en anderen die spyware van Pegasus hebben ingezet om politici, advocaten, journalisten en zelfs rechters en aanklagers af te luisteren. -
Opinie
Er is niets geleerd van de lessen van Pim Fortuyn
Vandaag twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Problemen die hij destijds benoemde spelen nu nog, waaronder immigratie, maar een serieus debat verzandt steeds in polarisatie, stelt Hans Smolders.