Volledig scherm
Denis Mukwege tijdens een persconferentie deze maand bij de Europese Commissie in Brussel © AFP

Slechts drie Kamerleden komen opdagen bij Nobelprijswinnaar

Een groot deel van de Tweede Kamer heeft de kans laten liggen om te spreken met Nobelprijswinnaar dr. Denis Mukwege, die in Congo verkrachte kinderen en vrouwen behandelt. Er kwamen, naast de commissievoorzitter, slechts drie Kamerleden luisteren.

Mukwege kreeg in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn jarenlange werk in zijn thuisland Congo. Als gynaecoloog behandelt hij slachtoffers van groepsverkrachtingen en ander seksueel geweld. Hij wordt gezien als wereldwijde autoriteit als het gaat om dit soort hersteloperaties. Hij is in Nederland op uitnodiging van de Postcode Loterij, die zijn stichting financieel steunt.

Op initiatief van de loterij werd een gesprek gepland met Kamerleden uit de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA), Isabelle Diks (GroenLinks) en – met een paar minuten vertraging – Wybren van Haga (VVD) waren daarbij. De commissie werd voorgezeten door PVV-Kamerlid Raymond de Roon.

Mukwege vertelde hun dat hij en zijn team zeven tot acht mensen per dag behandelen. Inmiddels zijn 50.000 vrouwen door het ziekenhuis en de mobiele klinieken van Mukwege geholpen. Niet alleen in medisch opzicht: ze krijgen ook psychische hulp. Maar de situatie in Congo verbetert niet. Sterker: de afgelopen tijd verslechtert die alleen maar – ook omdat de Congolese regering zijn werk tegenwerkt. Hij ziet nu zelfs verminkte baby’s op zijn operatietafel. ,,Die heb ik nooit eerder gezien.’’

Straffeloosheid

Volgens Mukwege is de escalatie van het geweld een gevolg van straffeloosheid. Daders worden nauwelijks gepakt en bestraft. ,,Het is in oorlogstijd moeilijk voor vrouwen om bewijs van seksueel geweld aan te dragen’’, aldus de Congolese arts. ,,Er heerst een cultuur van giftige mannelijkheid, waar vrouwen beschouwd worden als objecten.’’

De Nobelprijswinnaar bedankte de Nederlandse overheid voor hun steun. Van Haga, die vertelde dat hij in Congo verwekt is (,,Mijn ouders woonden daar destijds’’), wilde weten wat het kabinet nog meer kan doen om Mukweges werk te helpen. De arts vroeg Nederland ‘een stevige positie’ in te nemen als het gaat om kandidaten voor de komende verkiezingen in Congo die op een sanctielijst staan van de EU. De Congolese regering voert de druk op de EU op om de sancties voor een aantal kandidaten op te heffen. Mukwege wil niet dat dit gebeurt. ,,Dat wekt de indruk dat iedereen kan doen wat hij wil, zonder dat daar consequenties aan kleven.’’

Vergaderingen

De drie aanwezige Kamerleden benadrukten dat ze het een eer vonden met Mukwege te spreken en roemden zijn belangrijke werk. Zij namen na afloop van het gesprek alledrie de gelegenheid om met de Nobelprijswinnaar op de foto te gaan. Van den Hul vroeg dat als eerste. ,,Ik ben zo’n grote bewonderaar van u’’, zei zij tegen Mukwege.

De organisatie had wel begrip voor de geringe belangstelling. Dinsdag is een lastige dag voor dergelijke gesprekken, omdat de partijen dan hun fractievergadering houden en – na een korte pauze voor de lunch – door moeten naar het vragenuurtje. Andere dagen vielen af omdat de Kamer dan de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt.

In oktober werd bekend dat Denis Mukwege en Nadia Murad de Nobelprijs voor de Vrede krijgen: