Slob kan boze leraren niet tegemoetkomen
videoMinister Arie Slob (Onderwijs) kan niet voldoen aan de financiële eisen van de leraren in het basisonderwijs. ,,Dat komt omdat ik mijn verbondenheid heb uitgesproken voor bedragen die in het regeerakkoord staan'', aldus de minister vanmiddag tijdens een ontmoeting met een grote groep leraren.
Het eerste dat zo’n 450 boze juffen en meesters, verzameld in de Afas Live, uit de mond van Slob horen is meteen een teleurstelling. ,,Ik vind het ontzettend gaaf – om de woorden van premier Rutte te gebruiken – om hier met jullie te praten, maar meer geld kan ik jullie niet geven."
Voor docent Martin Bootsma van de Alan Turingschool in Amsterdam is dat meteen het laatste wat hij hoort. Hij kwam voor meer geld. Geld om de lonen van basisschoolleraren gelijk te trekken met die van docenten op de middelbare school. Nu dat er niet komt, vertrekt hij subiet. ,,Dit is alleen maar poppenkast.”
Esther de Vries, leraar op een school in Amsterdam-Noord, blijft wel. Ze is strijdbaar; noem het getergd. ,,Kom op, we zijn realistisch. Ik wist ook wel dat hij hier niet met een zak geld het podium op zou komen. Maar ik vind wel dat wij er moeten staan om een signaal te geven: zo kan het écht niet meer.”
Nee, een makkelijke middag is het niet voor Slob, net een maand minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, al is dat hem niet aan te zien. Ontspannen zit hij op een barkruk op een podium, omringd door docenten die hem kritische vragen stellen. In de zaal zitten nog meer leraren, die stukje bij beetje steeds minder braaf en meer luidruchtig worden. ,,U mag mij wegjoelen als ik pretendeer dat ik wél meer geld ga regelen.”
In plaats van geld heeft hij begrip meegenomen. Zijn reacties op al die basisschooldocenten, die langzaam hun geduld verliezen, zijn invoelend. Slob is 'geraakt' of 'zeer geraakt' vindt het 'heftig' en benadrukt 'veel respect' te hebben voor het werk dat de meesters en juffen doen. Juf De Vries slaakt een diepe – en geërgerde – zucht. ,,Ach, hou toch op. Zeker als je het zo vaak herhaalt, wordt het ongeloofwaardig.”
De leraren hebben ook heus ‘respect’ voor Slob, die zich met een onpopulaire boodschap in het hol van de leeuw waagt. En tuurlijk vinden de leraren het fijn dat Slob begrip toont. Maar ze kopen er weinig voor. Niels Lover is sinds kort directeur van een school in Heerhugowaard. De werkdruk is hoog, het ziekteverzuim ook. ,,Ik heb geen invallers meer. Het is een vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf.”
De lobby van de leerkrachten, die al negen maanden duurt, werd wel gehoord. In het regeerakkoord werd extra geld vrijgemaakt voor het basisonderwijs: 270 miljoen euro voor een salarisverhoging en 450 miljoen om de werkdruk te drukken. Dat is minder dan de 1,4 miljard euro die de sector eist om bijvoorbeeld de lonen van leraren in het primair onderwijs op het niveau te brengen van hun collega’s in het voortgezet onderwijs.
Juf Martijntje Koomen, die les geeft binnen dezelfde onderwijsstichting als Lover, vindt dat het vooral líjkt alsof docenten iets hebben gekregen. ,,In de praktijk komt dat neer op twee uur een klassenassistent per school per week. Als je dat verdeelt over de groepen, heb ik straks misschien een kwartiertje waarin ik naar de wc kan ofzo. Je ziet dat geld bijna niet terug.”
Een oplossing hebben de docenten wel en die heet dividendbelasting. De belasting voor bedrijven wil het kabinet afschaffen en dat kost 1,4 miljard. Schooldirecteur Lover: ,,Laat dat nou precies het bedrag zijn wat wij nodig hebben.” Leraren in het primair onderwijs (PO) eisen een hoger salaris en verlaging van de werkdruk. Daar is 1,4 miljard euro voor nodig, stellen de onderwijsorganisaties van het zogenoemde PO-front.
Onmogelijk, laat Slob opnieuw weten. Volgens hem krijgen de leraren al een fors bedrag, terwijl andere sectoren helemaal niets krijgen. Het kabinet beloofde voor het komende jaar 10 miljoen euro om de werkdruk te verlichten, met een jaarlijkse verhoging tot 430 miljoen euro in 2021. De bewindsman bood de boze lareren eerder wel aan mee te praten over de besteding van het beschikbare extra geld.
Het PO-front vindt dat te weinig. Voor hogere salarissen is 270 miljoen euro toegezegd in plaats van de volgens de onderwijzers benodigde 900 miljoen. De sector heeft aangekondigd te blijven strijden totdat de regering 1,4 miljard euro extra voor de basisscholen vrijmaakt. Mogelijk gaan de basisschoolleraren opnieuw staken.
Slob zegt zich maximaal te gaan inzetten om het lerarentekort aan te pakken, ook al staat er niets over in het regeerakkoord. Zo zijn er volgens hem plannen om onder meer anderen zij-instromers, mensen die werkzaam zijn in andere sectoren, naar het onderwijs te trekken, als ook 'stille reserve aan leraren'. Dat zijn mensen die thuiszitten, maar wel een PABO-diploma hebben. Volgens onderwijsorganisaties is daar echter veel te weinig geld voor uitgetrokken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
34
Minimumloon gaat volgend jaar al met 2,5 procent omhoog, vakbonden kritisch
Het kabinet gaat het minimumloon volgend jaar al verhogen. Dat is een jaar eerder dan gepland. Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS. Door de hoge inflatie gaan de laagste inkomens er momenteel hard op achteruit. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
41
Kabinet kan niet zeggen: wij zaten fout, jammer dan
De Hoge Raad heeft bepaald dat spaarders die geen bezwaar maakten niet hoeven te worden gecompenseerd voor te veel betaalde belasting de afgelopen jaren. Maar hoewel dat juridisch niet moet, kan het kabinet het domweg niet maken om het hierbij te laten, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
PREMIUMD66-prominent
Boris Dittrich had jarenlang relatie met Kathleen Ferrier: ‘Wilde homodeel in me wegdrukken’
D66-prominent Boris Dittrich treft anno 2022 nog altijd homoseksuele mannen die gevangen zitten in een heterohuwelijk. Hij weet hoe moeilijk het is: zelf had hij jaren een relatie met CDA-politica Kathleen Ferrier. Ze doen voor het eerst hun verhaal. -
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten.