Slob kan boze leraren niet tegemoetkomen

videoMinister Arie Slob (Onderwijs) kan niet voldoen aan de financiële eisen van de leraren in het basisonderwijs. ,,Dat komt omdat ik mijn verbondenheid heb uitgesproken voor bedragen die in het regeerakkoord staan'', aldus de minister vanmiddag tijdens een ontmoeting met een grote groep leraren.

Het eerste dat zo’n 450 boze juffen en meesters, verzameld in de Afas Live, uit de mond van Slob horen is meteen een teleurstelling. ,,Ik vind het ontzettend gaaf – om de woorden van premier Rutte te gebruiken – om hier met jullie te praten, maar meer geld kan ik jullie niet geven."

Voor docent Martin Bootsma van de Alan Turingschool in Amsterdam is dat meteen het laatste wat hij hoort. Hij kwam voor meer geld. Geld om de lonen van basisschoolleraren gelijk te trekken met die van docenten op de middelbare school. Nu dat er niet komt, vertrekt hij subiet. ,,Dit is alleen maar poppenkast.”

Esther de Vries, leraar op een school in Amsterdam-Noord, blijft wel. Ze is strijdbaar; noem het getergd. ,,Kom op, we zijn realistisch. Ik wist ook wel dat hij hier niet met een zak geld het podium op zou komen. Maar ik vind wel dat wij er moeten staan om een signaal te geven: zo kan het écht niet meer.”

Nee, een makkelijke middag is het niet voor Slob, net een maand minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, al is dat hem niet aan te zien. Ontspannen zit hij op een barkruk op een podium, omringd door docenten die hem kritische vragen stellen. In de zaal zitten nog meer leraren, die stukje bij beetje steeds minder braaf en meer luidruchtig worden. ,,U mag mij wegjoelen als ik pretendeer dat ik wél meer geld ga regelen.”

In plaats van geld heeft hij begrip meegenomen. Zijn reacties op al die basisschooldocenten, die langzaam hun geduld verliezen, zijn invoelend. Slob is 'geraakt' of 'zeer geraakt' vindt het 'heftig' en benadrukt 'veel respect' te hebben voor het werk dat de meesters en juffen doen. Juf De Vries slaakt een diepe – en geërgerde – zucht. ,,Ach, hou toch op. Zeker als je het zo vaak herhaalt, wordt het ongeloofwaardig.”

De leraren hebben ook heus ‘respect’ voor Slob, die zich met een onpopulaire boodschap in het hol van de leeuw waagt. En tuurlijk vinden de leraren het fijn dat Slob begrip toont. Maar ze kopen er weinig voor. Niels Lover is sinds kort directeur van een school in Heerhugowaard. De werkdruk is hoog, het ziekteverzuim ook. ,,Ik heb geen invallers meer. Het is een vijf voor twaalf, maar kwart over twaalf.”

De lobby van de leerkrachten, die al negen maanden duurt, werd wel gehoord. In het regeerakkoord werd extra geld vrijgemaakt voor het basisonderwijs: 270 miljoen euro voor een salarisverhoging en 450 miljoen om de werkdruk te drukken. Dat is minder dan de 1,4 miljard euro die de sector eist om bijvoorbeeld de lonen van leraren in het primair onderwijs op het niveau te brengen van hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

Juf Martijntje Koomen, die les geeft binnen dezelfde onderwijsstichting als Lover, vindt dat het vooral líjkt alsof docenten iets hebben gekregen. ,,In de praktijk komt dat neer op twee uur een klassenassistent per school per week. Als je dat verdeelt over de groepen, heb ik straks misschien een kwartiertje waarin ik naar de wc kan ofzo. Je ziet dat geld bijna niet terug.”

Een oplossing hebben de docenten wel en die heet dividendbelasting. De belasting voor bedrijven wil het kabinet afschaffen en dat kost 1,4 miljard. Schooldirecteur Lover: ,,Laat dat nou precies het bedrag zijn wat wij nodig hebben.” Leraren in het primair onderwijs (PO) eisen een hoger salaris en verlaging van de werkdruk. Daar is 1,4 miljard euro voor nodig, stellen de onderwijsorganisaties van het zogenoemde PO-front. 

Onmogelijk, laat Slob opnieuw weten. Volgens hem krijgen de leraren al een fors bedrag, terwijl andere sectoren helemaal niets krijgen. Het kabinet beloofde voor het komende jaar 10 miljoen euro om de werkdruk te verlichten, met een jaarlijkse verhoging tot 430 miljoen euro in 2021. De bewindsman bood de boze lareren eerder wel aan mee te praten over de besteding van het beschikbare extra geld. 

Het PO-front vindt dat te weinig. Voor hogere salarissen is 270 miljoen euro toegezegd in plaats van de volgens de onderwijzers benodigde 900 miljoen. De sector heeft aangekondigd te blijven strijden totdat de regering 1,4 miljard euro extra voor de basisscholen vrijmaakt. Mogelijk gaan de basisschoolleraren opnieuw staken. 

Slob zegt zich maximaal te gaan inzetten om het lerarentekort aan te pakken, ook al staat er niets over in het regeerakkoord. Zo zijn er volgens hem plannen om onder meer anderen zij-instromers, mensen die werkzaam zijn in andere sectoren, naar het onderwijs te trekken, als ook 'stille reserve aan leraren'. Dat zijn mensen die thuiszitten, maar wel een PABO-diploma hebben. Volgens onderwijsorganisaties is daar echter veel te weinig geld voor uitgetrokken.

Volledig scherm
Arie Slob © ANP