Volledig scherm
De intercity naar Brussel staat klaar voor vertrek op station Den Haag Hollands Spoor. © anp

Snelle intercity naar Brussel vanaf 9 april

De snelle intercity naar Brussel, die na het debacle met flitstrein Fyra werd toegezegd, gaat over het HSL-spoor rijden vanaf 9 april. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (spoor) vandaag aan de Tweede Kamer.      

Reizigers kunnen met deze snelle intercity straks zestien keer per dag van Amsterdam naar Brussel, waarbij de reistijd ongeveer een half uur korter wordt dan nu. De rit gaat vier keer per dag via Den Haag naar Antwerpen en Brussel, deels over de HSL-Zuid via Breda. Dat was een politieke wens. Die route levert geen tijdsbesparing op. 

Daarnaast hebben reizigers vanuit Den Haag naar België met de nieuwe dienst ook een sneller alternatief door met de intercity naar Eindhoven over het snelle spoor naar Breda te reizen. Ze kunnen daar met een korte overstaptijd overstappen op de rappe intercity naar Brussel.

Van Veldhoven: ,,Ik verwacht dat NS en ProRail alles op alles zetten om de effecten van de introductie voor de reiziger zo klein mogelijk te houden en de algemene prestaties op de HSL-Zuid structureel te verbeteren.''

Spoorvervoerder NS en spoorbeheerder ProRail laten een extern onderzoek uitvoeren naar de prestaties op de HSL-Zuid en mogelijke aanvullende maatregelen om deze te verbeteren, aldus de bewindsvrouw. ,,Ik ben daarover in gesprek met NS en ProRail en zal u daarover te zijner tijd informeren."

Nog maar een paar weken geleden ontkende de NS dat er, na jaren van uitstel, eindelijk een datum was waarop de snelle intercity zou gaan rijden. 

Vanmorgen bracht BN DeStem al het nieuws dat de nieuwe treinverbinding vanaf 9 april van start gaat.