Snoeihard rapport over adopties uit buitenland: kabinet gemaand tot stopzetting
videoDe adoptie van kinderen uit het buitenland moet voorlopig helemaal worden stilgelegd. Die conclusie trekt een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra in een nog te verschijnen rapport, melden bronnen rond het kabinet. De demissionaire regeringsploeg zit flink in de maag met de aanbevelingen.
Delen per e-mail
In een snoeihard oordeel over de Nederlandse adoptiecultuur en de rol van de overheid daarbij wordt gerept over ‘ernstige misstanden’. De commissie legde de vinger op kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van kinderen naar Nederland.
De commissie-Joustra heeft zich voornamelijk gericht op adopties van kinderen uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. Joustra onderzocht de dertig jaar tussen 1967 en 1997, maar stuitte op een permanent en structureel probleem dat nog voortduurt. Omdat de hedendaagse adoptiepraktijk nog steeds niet deugt, moet het naar Nederland halen van kinderen voorlopig stoppen, luidt het advies.
Vandaag in ministerraad
Vandaag spreekt de ministerraad over het rapport dat maandag wordt gepubliceerd. Niet alle smaldelen in de regeringsploeg voelen iets voor een stop op adoptie. De lopende adoptieprocedures moeten doorgang vinden, menen sommigen. Een stop zou daarom betrekking moeten hebben op nieuwe aanvragen.
De commissie-Joustra vindt ook dat Nederland excuses moet aanbieden voor de manier waarop de Nederlandse overheid dertig jaar lang adoptie faciliteerde vanuit de vijf landen. Bovendien moet het leed van kinderen en ouders uit die landen worden erkend. Daarom wil de commissie een meldpunt in landen van waaruit Nederlandse ouders adopteren om misstanden te melden.
Tussen ministers is forse discussie geweest over de excuses, melden ingewijden. Het is de vraag welk ministerie de meeste fouten heeft gemaakt en herstelbetalingen moet doen: Buitenlandse Zaken of Justitie en Veiligheid.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Brazilië
De aanleiding voor het instellen van de commissie-Joustra was opgedoken informatie over illegale adopties vanuit Brazilië in de jaren zeventig en tachtig. Daaruit bleek dat ambtenaren hieraan hadden meegewerkt, maar uit de wind waren gehouden. Een politieonderzoek concludeerde destijds wel dat ouders zich schuldig hadden gemaakt aan strafbaar handelen, maar alle zaken werden geseponeerd.
De commissie-Joustra stuitte op zoveel misstanden dat de onderzoeksperiode van de commissie eerder met drie maanden werd verlengd. De commissie bestaat naast Joustra uit professor Beatrice de Graaf en mr. Bert-Jan Houtzagers. Zij mochten ambtenaren horen en kregen alle stukken die zij wensten te zien. Maandag wordt het rapport gepubliceerd.
Illegale praktijken, heb jij ze altijd al vermoed of meegemaakt?
Vertel ons je bevindingen uit de praktijk. Reageren kan onderaan dit artikel. Gebruik op AD.nl alsjeblieft je volledige naam. Je bijdrage kan namelijk ook worden gepubliceerd in de krant.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opinie
Verbied plezierjacht nu wilde eend slachtoffer is
De Tweede Kamer wil dat de jacht op hazen en konijnen stopt. Maar zo wordt de wilde eend het kind van de rekening. Want jagers willen jagen. Tijd voor een totaalverbod op plezierjacht, stelt Inez Flameling. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Geadopteerden ontevreden over onderzoek: ‘Commissie lijkt waarheid te verdraaien’
Het onderzoek naar de rol van de Nederlandse staat bij illegale adopties ligt onder vuur. Geadopteerden en deskundigen hebben geen vertrouwen in de onafhankelijkheid van de commissie en de zoektocht naar de waarheid. Verslagen kloppen niet, vragen over de overheid blijven uit en een tevredenheidsenquête wekt wrevel. -
Update
Grapperhaus: Boete voor horecazaken die opengaan, horecabaas: Terrassen gaan naar buiten
Minister Ferd Grapperhaus stelt dat horecazaken die komende week de deuren openen beboet worden en in het uiterste geval gesloten. Dat zei hij vanochtend na afloop van de ministerraad. Actievoerder en horecabaas Johan de Vos vindt dat ‘beneden alle peil'. Ondertussen proberen Koninklijke Horeca Nederland en Grapperhaus samen een oplossing te bedenken.
-
PREMIUM
West Betuwe blundert: 850 stempassen verstuurd naar overledenen en oude adressen
Een blunder in West Betuwe: de gemeente heeft zo’n 850 stempassen naar adressen gestuurd waar de geadresseerden helemaal niet meer wonen, bijvoorbeeld omdat ze zijn overleden of zijn verhuisd. Oorzaak: de gemeente heeft een verouderd adressenbestand gebruikt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Geadopteerde Dilani sleept staat voor de rechter: ‘Verruild en verhandeld als product’
Voor het eerst sleepte een geadopteerde de Nederlandse staat voor de rechter vanwege gesjoemel bij de adoptie. Dilani Butink, geboren in Sri Lanka, kan haar biologische ouders niet opsporen, omdat haar geboortepapieren vervalst zijn. De staat en het bemiddelingsbureau hebben gefaald in het toezicht, zegt ze.
7 reacties
SB Kanper
Anoniem
E. Eising
Anoniem
Anoniem