Volledig scherm
Een slimme thermostaat © gratis

SP: 1 miljard euro naar lagere energienota voor gewone man

Debat NajaarsnotaHet kabinet moet 1 miljard euro aan financiële meevallers investeren om de energierekening van gewone huishoudens te verlagen. Dat gaat de SP morgen aan de regeringspartijen voorstellen tijdens de behandeling van de Najaarsnota. 

De socialisten willen concreet dat iedereen met een jaarinkomen tot 75.000 euro, dat is twee keer een modaal salaris, wordt gecompenseerd voor de stijgende energierekening: alle eenpersoonshuishoudens met 100 euro en alle meerpersoonshuishoudens met 150 euro. Alleen de echt rijke mensen krijgen dus geen tegemoetkoming voor hun hogere nota.

Veel rechtvaardiger

Quote

Geen woorden maar daden

SP-leider Lilian Marijnissen roept de coalitiepartijen op de stijgende energierekening te compenseren

Partijleider Lilian Marijnissen: ,,Laten we er samen voor kiezen om de grote vervuilers voor hun uitstoot te laten betalen via een eerlijke CO2-belasting. Is dat niet veel rechtvaardiger dan huishoudens op te zadelen met een enorme energierekening? Maar zo lang het kabinet weigert om de echte vervuilers te laten betalen, moeten we minimaal ervoor zorgen dat de energierekening van huishoudens niet nog verder stijgt.”

De SP‘er zag Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) recent in de media zeggen dat zij zich zorgen maken om de stijgende energienota van huishoudens. Marijnissen wil nu dat zij boter bij de vis doen. ,,Geen woorden maar daden. Deze week kunnen Buma en Segers laten zien wat hun mooie woorden over de energierekening waard zijn.”

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de najaarsnota.

Volledig scherm
Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer © ANP