SP’er belt in Tweede Kamer politie: raar, dat kost geld

videoSP-Tweede Kamerlid demonstreerde het vanmiddag ‘live’ in de Tweede Kamer: dat het bellen van de politie geld kost. En dat vindt hij vreemd.

Tijdens een debat in het parlement over de politie  pakte Van Raak daarom zijn telefoon om te tonen dat het geld kost wanneer je voor niet spoedeisende zaken het nummer 0900-8844 belt. Inderdaad vermeldde het ‘bandje’ er een starttarief geldt van 9,51 cent. Daar komt dan nog 2,8 cent per minuut bovenop, de normale belkosten. Voor andere Kamerleden en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) was het via de microfoon duidelijk te horen.

Van Raak zei dat hij dit onlangs ‘ontdekte’ toen hij de politie belde bij gedoe in zijn woonwijk. ,,Dit vind ik dus raar. De politie bellen hoort gratis te zijn. Maar je staat dikwijls ook nog lang in de wacht, dan kost het euro's.”

Hij zegt ‘te snappen’ dat het doen van aangiftes ‘ontmoedigd’ wordt. ,,Want er liggen door bezuinigingen nog duizenden zaken op de plank, maar dit moeten we toch niet willen.” 

Minister Grapperhaus vreest echter dat een gratis nummer meer nep-telefoontjes zal opleveren. Nu al is 60 procent van de telefoontjes naar de politie ‘niet echt'. ,,Het gaat voor een deel om broekzakbellers, maar ook mensen die een geintje willen uithalen.”

Wel zegt hij dat de politie momenteel kijkt of het lokale tarief zou kunnen gaan gelden, zodat de kosten toch gedrukt zijn.

Het alarmnummer 112 is overigens wel gratis.

Volledig scherm
Ronald van Raak in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. © ANP