SP'er Nine Kooiman vertrekt uit Tweede Kamer
SP-Kamerlid Nine Kooiman (37) gaat uit de landelijke politiek. Ze vindt het moederschap te moeilijk te combineren met haar werk als volksvertegenwoordiger.
Delen per e-mail
Kooiman is vanaf juni 2010 Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij en sinds een jaar heeft ze een zoontje. ,,Sindsdien kan ik mijn werk niet meer zo invullen zoals ik vind dat het hoort", vertelt ze.
,,Jarenlang zette ik me 24 uur per dag, 7 dagen per week in, vooral ook voor werkzaamheden namens de partij buiten het parlement. Voor acties, onderzoek, bijeenkomsten of werkbezoeken. Ik wil een echte volksvertegenwoordiger zijn, maar dat gaat nu niet meer."
Schipperen
Ik wist wel hoe het was om Kamerlid te zijn, maar nu besef ik pas wat het betekent om moeder te zijn
Volgens Kooiman moet ze teveel schipperen tussen twee 'liefdes': haar privéleven en haar carrière. ,,Continu sta ik voor de afweging: 'Wil ik vandaag thuis zijn en mijn kind op bed leggen of ga ik weer volop aan het werk?' Die drukke baan verwijt ik de SP totaal niet, ze gaven me altijd de ruimte en vinden het ook heel erg jammer dat ik vertrek."
Tijdens haar zwangerschap maakte Kooiman nog de keuze om op de lijst te gaan staan voor de landelijke verkiezingen van 2017. Nu neemt de SP'er, jaren voor de geplande volgende stembusgang in maart 2021, al afscheid van de Tweede Kamer.
Daarover zegt ze: ,,Ik ben toen vol overtuiging op de lijst gaan staan. Want ik wist wel hoe het was om Kamerlid te zijn, maar nu besef ik pas wat het betekent om moeder te zijn. Over vier jaar wil ik mijn zoontje niet hoeven aankijken met de gedachte: 'Wat heb ik veel van je gemist.' Ik wil dat niet inleveren", aldus de SP'er.
Ze benadrukt desgevraagd dat ze, in tegenstelling tot sommige collega's eerder, zeker niet vertrekt vanwege onvrede over de koers van de Socialistische Partij. ,,Ik heb juist nog willen meedraaien met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, gewoon omdat ik het zo'n fijne club vind met veel positieve energie. Morgen heb ik ook gewoon nog een debat in de Kamer, ik zet me tot het einde volledig in."
Kooiman neemt donderdag officieel afscheid van de Tweede Kamer. Ze kan nog niet zeggen wat haar volgende baan zal zijn, waarin ze een betere balans wil vinden. ,,Ik heb totaal geen zitvlees. Dus keer ik vast in een andere functie terug, maar dan fulltime tussen de mensen. Waar ik mij, denk ik, ook het meeste thuis voel."
Tijdens haar Kamerlidmaatschap wist Kooiman volgens de SP, samen met politieagenten, verdere bezuinigingen op de politie tegen te houden en ook, met het gevangenispersoneel, wist zij uiteindelijk meer gevangenissen open te houden. Mede dankzij haar inzet werd het pensioengat van gevangenispersoneel gedicht en krijgen gemeenten meer mogelijkheden om graaiende zorgbestuurders aan te pakken.
Verder maakte Kooiman zich lang hard voor betere (jeugd)zorg, werd haar gezamenlijke initiatiefwet met PvdA en ChristenUnie om gedwongen prostitutie beter aan te kunnen pakken door de Tweede Kamer aangenomen en wordt er gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van centra seksueel geweld.
Voorop in de strijd
SP-leider Lilian Marijnissen laat weten: ,,Nine ging altijd voorop in de strijd, wist altijd wat er speelde in de samenleving en ze was wars van politieke spelletjes. We vinden het heel erg jammer dat ze vertrekt, maar zijn blij dat we altijd een beroep kunnen doen op haar enorme kennis en kunde. Namens de hele SP bedanken we Nine voor haar jarenlange inzet."
Henk van Gerven vervangt Kooiman. Van Gerven was tot 2017 al tien jaar Tweede Kamerlid voor de SP.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste vaccindeal openbaar: landen draaien op voor schadevergoedingen
De Europese Commissie heeft één van de zes vaccindeals die zijn gesloten online gezet. Het gaat om de overeenkomst met het Duitse CureVac, dat bezig is met de ontwikkeling van een mRNA-vaccin. -
Reacties op val kabinet: ‘Nederland moet niet willen dat Rutte kan terugkomen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 18 januari in de krant verschenen over onder meer de zonneparken en de val van het kabinet. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten
Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld.
-
SGP-burgemeester stapt uit partij om standpunt FvD
De burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, is uit de SGP gestapt. Kats vindt dat de SGP ‘ondubbelzinnig afstand moet nemen’ van Forum voor Democratie en stelt dat de partij ‘een grens moet trekken’ bij antisemitisme. Eind vorig jaar werd bekend dat in de jongerenafdeling van FvD antisemitische berichten rondgingen. Partijleider Thierry Baudet zou antisemitisme hebben gerelativeerd. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.”