SP'ers plakken oproep voor verlagen eigen risico op formatiedeur

SP'ers hebben een oproep om het eigen risico te verlagen op de deur geplakt van het gebouw waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet. De Tweede Kamer stemt vanmiddag over de oproep en de SP hoopt CDA en ChristenUnie alsnog over de streep te trekken.

SP'ers en geestverwanten plakten het voorstel van Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen en 266.000 handtekeningen van medestanders op de deur die naar de Stadhouderskamer leidt. Daar bouwen VVD en D66, die niets voelen voor verlaging van het eigen risico, aan een regeringscoalitie met CDA en ChristenUnie, die zich tijdens de verkiezingscampagne juist wel uitspraken voor verlaging.

,,Het demissionaire kabinet en de onderhandelende partijen wijzen naar elkaar'', klaagt Marijnissen. ,,Maar als er nu niets gebeurt, gaat het eigen risico volgend jaar zelfs omhoog.'' Volgens haar is de Kamer nu aan zet en is het aan CDA en ChristenUnie om woord te houden.

Met de steun van die twee partijen is Marijnissens voorstel verzekerd van een meerderheid. Maar tot dusver houden de twee partijen vol dat ze het verschil van mening met hun beoogde coalitiepartners over het eigen risico aan de formatietafel willen oplossen.

De politie haalde het aangeplakte voorstel en de handtekeningen onmiddellijk weg.

Volledig scherm
Tijdens een actie tegen het eigen risico in de zorg, hangen demonstranten een kamermotie en een lijst met namen van ondertekenaars van een petitie op aan de deur van de Stadhouderskamer. © ANP/ Bart Maat