SP-leider Lilian Marijnissen voert de actiepartij aan
Volledig scherm
SP-leider Lilian Marijnissen voert de actiepartij aan © ANP

SP gaat barricades op voor behoud failliete ziekenhuizen

Patiënten en personeel van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen voeren morgen, met steun van de SP, actie bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

De verzekeraar trok de stekker uit de noodlijdende ziekenhuizen, waarna afgelopen week het faillissement volgde. Mensen spreken nu massaal hun steun uit voor het behoud van deze instellingen, aldus de SP.  De partij trekt maandag met boze patiënten en personeel naar het kantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden.

Te gek voor woorden

Kamerlid Henk van Gerven: ,,Het is te gek voor woorden dat een ziekenhuis door zorgverzekeraars de das wordt omgedaan. We roepen de minister op om in te grijpen en deze ziekenhuizen voor Amsterdam en Flevoland te behouden. Niet het commerciële belang van verzekeraars, maar zorg voor de mensen moet voorop staan.“

Mensen snappen volgens de SP‘er niet dat er miljarden worden uitgetrokken als banken failliet gaan, maar dat er niets gebeurt om deze ziekenhuizen te behouden. Terwijl de verzekeraars miljarden aan reserves hebben. 

Zorgsysteem failliet

Van Gerven: ,,Deze faillissementen laten zien dat het zorgsysteem failliet is en alleen het geld telt.“ De SP pleit al langer voor een Nationaal ZorgFonds zonder commerciële zorgverzekeraars.