De SP breekt met jongerenorganisatie Rood.
Volledig scherm
De SP breekt met jongerenorganisatie Rood. © videostill

SP zet jongerenclub Rood aan de kant: ‘Wat een geklets over stalinistische praktijken!’

De SP breekt definitief met de eigen jongerenbeweging Rood. De partijraad - het hoogste orgaan binnen de SP - heeft met ruime meerderheid gestemd voor een voorstel om Rood te lozen. De Rood-jongeren willen dat de SP terugkeert naar de communistische roots van de partij, tot woede van de partijtop. ,,Stop met het stoken in onze partij’’, zegt SP-prominent Henk van Gerven.

28 reacties

 • P Stam

  1 jaar geleden
  Ron v De intentie van het communisme is gebaseerd op een klasseloze en socialistische samenleving. Zeker in een tijd waar de bevolking lijdt onder een kapitalistische autocratie of dictatuur is de gedachte om de macht bij de arbeidsklasse neer te leggen logisch. Maar het leninisme, trotskisme, stalinisme en maoïsme zijn weldegelijk autoritaire stromingen binnen het communisme waarbij de ellende voor de bevolking niet minder werd.
 • Jan Zomers

  1 jaar geleden
  De Jongerenclub van de SP kan nu een eigen partij oprichten. SP-light.
 • G.H Kooiker

  1 jaar geleden
  Ga naar China , daar viert de chinese communistische partij hun 100 jarig bestaan , kunnen jullie alsnog een feestje vieren , het communisme is al jaren dood in Nederland , en de SP is ook verworden tot een splinter partijtje , er is maar een Marcus Bakker, jullie kunnen niet eens in zijn schaduw staan , jullie bezoedelen zijn gedachten goed , maar wel de subsidie opstrijken , B A H
 • Peter de Jong

  1 jaar geleden
  @J. Schottelndreier, u verwart kapitalisme met corporatisme. De genoemde problemen ontstaan alleen als de overheidsmacht wordt misbruikt door politici en ambtenaren die samenwerken met lobbygroepen en bedrijven om er ten koste van de burger zelf beter van te worden. Kapitalisme daarentegen is een zegen voor de mensheid. Zonder de innovatieve kracht van het ondernemende individu in een concurrerende vrije markt zaten we nu nog in een tochtige grot op een houtje te bijten.
 • Ron v

  1 jaar geleden
  Maoisme en Stalinisme zijn 2 ismen die niets met communisme te maken hebben P. Stam. Das Kapital werd door een neefje van de gebroeders Philips ( die van de lampjes) bij 1 van hen op de zolderkamer. Communisme volgens Marx had slechts 1 doel. Omverwerpen van de uitwassen van het kapitalisme, daarna was haar rol uitgespeeld. Volkerenmoord was totaal niet de intentie van het communisme. Zooo jammer dat velen dit maar niet willen (of kunnen) snappen . Ron Veer.