Volledig scherm
Geert Wilders tussen zijn beveiligers in Rotterdam. © Jan de Groen

Speciale beveiligingsdienst niet ‘op sterkte’

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die onder anderen Geert Wilders beveiligt, is nog ‘niet op sterkte’. De speciale dienst van de politie die ook beschermde getuigen en bedreigde journalisten moet beveiligen, heeft nog steeds een fiks personeelstekort.

Dat blijkt uit een brief van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) aan de Tweede Kamer. Partijen hadden gevraagd om opheldering over de druk op de dienst, nadat in maart Redouan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd vermoord.

De minister wil op die zaak niet ingaan, maar licht wel toe dat er momenteel –ondanks campagnes – maar liefst 79 vacatures zijn bij de dienst, op een totale formatie van 392 voltijdsbanen. 'In 2017 is de werving van nieuw personeel voor de DKDB sterk geïntensiveerd. Dit blijkt nog onvoldoende om de organisatie op sterkte te krijgen', schrijft Grapperhaus.

Gaten

Momenteel worden noodverbanden gelegd om het werk gedaan te krijgen. Er worden mensen geleend bij andere politiediensten en de Koninklijke Marechaussee. Grapperhaus hoopt op langere termijn gaten te dichten door particuliere beveiligers via een verkorte opleiding te laten instromen. Ook door betere arbeidsvoorwaarden wordt geprobeerd ‘de overstap naar de DKDB aantrekkelijker te maken’.

Klachten

Dat zal nog niet meevallen. De DKDB kampt al jaren met personeelstekort én een weinig aantrekkelijk imago. De werkdagen zijn lang en de werkdruk is enorm. Eerdere inspectieonderzoeken wezen bovendien uit dat DKDB’ers klaagden over vrouwonvriendelijk gedrag en onderling wantrouwen. Er werden tientallen rechtszaken tegen de leiding aangespannen vanwege de problemen. Bovendien werd een medewerker vlak voor de verkiezingen aangehouden omdat hij informatie had gelekt over de beveiliging van Geert Wilders. Hij schepte te breedsprakig op tegen een vriendin over zijn werk en gaf daarbij gevoelige informatie weg.