Spekman stapt op: 'Ik sta eenheid PvdA in de weg'

Hans Spekman stapt op als partijvoorzitter van de PvdA. Dat heeft het partijbestuur zojuist bekendgemaakt in een verklaring. ,,De discussie over mijn positie ondermijnt de eenheid van de partij. Daarom is het cruciaal dat ik opstap."

Quote

Ik wil geen discussie over mijn positie, dat staat de partij in de weg

Hans Spekman
Volledig scherm
© ANP

Na het historische verlies van de PvdA bij de verkiezingen nam de kritiek op Spekman toe. Verschillende leden vroegen de afgelopen dagen om zijn vertrek.

,,De verkiezingsuitslag voelt als een enorme nederlaag, het is buitengewoon pijnlijk", aldus Spekman. ,,Het is een enorme klap voor de sociaaldemocratie. De noodzaak tot verandering is dus groot, het kan niet zo blijven als het nu is. Ik wil geen discussie over mijn positie, dat staat de partij in de weg. Ik heb hier toen over gesproken met Lodewijk en besloten op te stappen."

Zelf stelt Asscher zijn positie niet ter discussie. ,,Ik voel me verantwoordelijk om de partij weer op te bouwen. Hans had niet weg gehoeven, maar ik heb respect voor zijn beslissing. ,,Ik kan niemand bedenken die zich met zoveel hart en ziel zich heeft ingezet als Hans Spekman. Het was een moeilijk besluit voor hem als persoon’’, zegt Lodewijk Asscher.

Spekman blijft aan tot op 7 oktober een nieuwe voorzitter wordt gekozen. 

Kritiek

De verwijten vlogen sinds woensdag door de lucht. Vertrekkend Kamerlid Jan Vos stelt in een vernietigend epistel dat Spekman ‘terug wilde naar de 19de eeuw, terwijl we leven in de 21ste eeuw’. De strijd om het lijsttrekkerschap tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher is volgens hem ‘onnodig, verkeerd en dramatisch afgelopen’. En de draai naar links die de partij maakte: ‘ongeloofwaardig’.

Ook partijcoryfeeën waren de afgelopen dagen niet te beroerd om hun mening te geven over de kwestie. Oud-minister Bram Peper zei op de radio dat Spekman moet vertrekken vanwege de slecht uitgepakte lijsttrekkersverkiezing. Oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg bekritiseerde de campagne zelfs al voordat de stembussen dicht waren.

Steun

Spekman zei eerder nog niet van plan te zijn op te stappen. Hij wees er gisterochtend op dat de PvdA-leden hem vorig jaar nog hebben herkozen. Hij kreeg de steun van onder meer lijsttrekker Lodewijk Asscher, die de 'shit-uitslag' niet wil toeschrijven aan personen. ,,Het is te kort door te bocht te doen alsof het aan één persoon ligt.' Ook burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb schaarde zich vanavond achter zijn voorzitter. 

De positie van partijleider Asscher staat nauwelijks ter discussie. Een ingediende motie van wantrouwen kreeg zo weinig steun, dat hij tijdens de ledenraad niet eens in stemming wordt gebracht. De demissionaire vicepremier hoopt dat zijn partij de tijd neemt om de nederlaag te analyseren. Het afschuiven op de campagne is te makkelijk. ,,Er is meer aan de hand en de PvdA moet het geduld opbrengen om wat langer door te praten over de oorzaken, ook met kiezers en twijfelaars.’’

De PvdA-leden buigen zich morgen in Utrecht over de toestand van de partij na het megaverlies van woensdag.