Staat draait op voor versterking van honderden Groningse huizen

VideoDe staat moet een fors extra geldbedrag uittrekken om honderden gebouwen in Groningen te versterken. Oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil – verenigd in de NAM – betalen die rekening niet, omdat de gebouwen officieel als ‘veilig’ zijn bestempeld.

Dat is de uitkomst van een extra ministerraad over de versterkingsoperatie in Groningen. De NAM erkent geen aansprakelijkheid voor het verbouwen van woningen die gisteren door de Mijnraad als ‘veilig’ zijn aangemerkt, blijkt nu.

Het gaat om een groep van mogelijk 1588 woningen, waarvoor eerder al een versterkingsadvies is gegeven. Minister Wiebes van Economische Zaken zette de versterking van deze panden dit voorjaar in de ijskast, in afwachting van een rapport van de Mijnraad over de gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

Volledig scherm
© ANP

Zelf kiezen

In het rapport van de Mijnraad – dat gisteren werd gepresenteerd – staat dat 1500 Groningse huizen hoe dan ook onveilig zijn en versterkt moeten worden. Het grootste deel van andere groep van 1588 huizen zou volgens de Mijnraad echter veilig zijn: bewoners zouden zelf mogen kiezen of ze hun huis wel of niet willen laten verstevigen.

Maar daar nemen Groningse regiobestuurders geen genoegen mee. Zij hebben er gisteren bij minister Wiebes erop aangedrongen om al deze panden óók mee te nemen in de versterkingsoperatie. Wiebes wil aan die oproep gehoor geven, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De NAM gaat dit deel van de versterking niet betalen. Oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil zijn alleen bereid om mee te betalen aan het versterken van de 1500 onveilige huizen.

Volledig scherm
Minister Eric Wiebes. © ANP

Pas op Prinsjesdag wordt bekend welk bedrag uit de staatskas nodig is om de extra kosten te betalen, zo zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën.