Volledig scherm
© ANP

Staatssecretaris: Alcohol duurder, neutrale sigarettenpakjes

Staatssecretaris Paul Blokhuis komt met een flink pak aan maatregelen om Nederlanders gezonder te laten leven. Zo wordt onder meer alcohol duurder en krijgen sigarettenpakjes een saai uiterlijk zodat ze jongeren minder aanspreken. Eerder vandaag meldde deze krant al dat suikervrije dranken en bronwater goedkoper worden, in de strijd tegen obesitas.

De plannen staan in de verschillende preventieakkoorden waar Blokhuis aan werkt, en waarvan de conceptversies aan verschillende media zijn gelekt.

De strijd tegen alcoholmisbruik is een belangrijk onderdeel van de maatregelen die Blokhuis wil invoeren om Nederlanders gezonder te laten leven. Stunten met de prijzen van alcohol moet wat hem betreft worden verboden, bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Er komt ook een onderzoek naar een minimumprijs voor drank, hoewel er nog geen plannen zouden zijn dat in te voeren. 

Alcohol moet duurder worden. Door de accijnzen op alcohol te indexeren, groeit de prijs mee met inflatie. Drank zal daardoor geleidelijk duurder worden, staat te lezen in de plannen. 

Neutrale sigarettenpakjes

Sigarettenpakjes moeten - als het aan Blokhuis ligt - een neutraal en saai uiterlijk krijgen, zodat jongeren ze minder aantrekkelijk vinden. Dat staat in de plannen die De Telegraaf in handen heeft. De afschrikwekkende plaatjes blijven wel, maar de rest van het pakje krijgt een neutrale achtergrond. De aanpassing zou in 2020 doorgevoerd moeten zijn. 

Het rookverbod in de horeca wordt bovendien uitgebreid. Ook E-sigaretten, waterpijpen en kruidenmengsels worden verboden. 'Met de uitbreiding willen we het roken van de bestaande en toekomstige damp- en aanverwante producten die gezondheidsschade veroorzaken verbieden. Dit om ook de sociale norm te versterken dat "roken” niet normaal is en om jongeren te beschermen', citeert de krant uit de stukken. 

Suikervrij goedkoper

Om overgewicht te voorkomen worden suikervrije dranken en bronwater goedkoper, blijkt uit het conceptrapport dat deze krant heeft ingezien. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat scheelt bijna 9 cent op een liter cola light of mineraalwater.

'Als we niets doen, laat de trend zien dat in de komende 22 jaar 62 procent van de volwassen Nederlanders zou kunnen gaan kampen met overgewicht', staat er in het akkoord. Een van de belangrijkste doelstellingen van de deelnemers voor de komende decennia is 40 procent minder Nederlanders die leiden aan ziekten die voortkomen uit ernstig overgewicht, zoals diabetes en hart-, vaat- en leverziekten. Zo kan de stijging van de zorgkosten worden ingedamd.