Staatssecretaris: Berekening hogere energierekening deugt niet
De gemiddelde energienota gaat volgend jaar niet omhoog met 360 euro. De berekening van energievergelijker Gaslicht.com deugt niet, stelde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag in de Tweede Kamer.
Keijzer reageerde op vragen van PVV-Kamerlid Alexander Kops, die verwees naar de becijfering van Gaslicht.com, waaruit blijkt dat een gemiddeld gezin in 2019 maar liefst 360 euro meer gaat betalen voor energie. ,,Dit kabinet maakt energie onbetaalbaar. Dat is schandalig, de gewone man en vrouw worden kaalgeplukt. Dat kan gewoon niet’’, aldus Kops.
Eneco, een van de drie grote energiebedrijven in Nederland, verhoogt op 1 januari zowel de stroom- als de gasprijs. Volgens Gaslicht.com wordt stroom 3 cent duurder per kilowattuur en gas 7 cent per kubieke meter. Een driepersoonsgezin (3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas) is daardoor in 2019 ruim 200 euro extra kwijt. Ook de belastingen rond energie stijgen volgend jaar flink, waardoor zo’n huishouden nog eens 160 euro meer kwijt is in 2019.
Verkeerd gemiddelde
Volgens Keijzer klopt dat beeld van een gemiddeld gezin echter niet, zei ze vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. ,,Het gemiddelde gezin verbruikt in de rekensom van Gaslicht.com 25 procent meer dan een gemiddeld gezin daadwerkelijk doet. Dat verbruik wordt geschat op 2.500 kilowattuur stroom en 1100 kuub gas’’, zei ze.
Ook de verhoging van de prijs van stroom en gas klopt niet, meent de bewindsvrouw. ,,Een stijging van 3 cent voor stroom en 7 cent voor gas betekent respectievelijke een stijging van 60 en 25 procent. Dat lijkt mij onrealistisch. Sterker nog, uit de raming blijkt juist dat de kosten zullen dalen.’’
Keijzer benadrukte dat - ondanks de volgens haar foutieve berekening - de betaalbaarheid van de energietransitie wel een belangrijk thema is voor het kabinet. ,,Als iedereen te veel moet betalen, daalt het draagvlak. We zijn ons er zeer van bewust dat er mensen zijn die de eindjes aan elkaar moeten knopen.’’ Het kabinet onderzoekt nog wat de consequenties van de energietransitie zijn, en welke maatregelen er moeten worden genomen om die betaalbaar te houden voor iedereen.
Energiebedrijven gebruiken hoger gemiddelde dan Keijzer
Het door Keijzer bekritiseerde gemiddelde van Gaslicht.com lijkt wellicht wat aan de hoge kant, maar zelf neemt de staatssecretaris juist een bijzonder laag gemiddelde. Volgens het CBS bedroeg het gemiddelde energieverbruik vorig jaar 1240 kubieke meter gas en 2980 kilowattuur stroom. Dat hangt uiteraard ook af van of de winter streng is.
Kijken we naar de drie grote energiebedrijven dan hanteert Nuon 1450 m3 gas en 3.000 Kwh/uur stroom. Essent noemt op de eigen site 3400 kWh stroom en 1500 kuub gas, vrijwel hetzelfde als de berekening van Gaslicht.com.
Eneco werkt van de grote bedrijven met het laagste gemiddelde: 1200 kuub gas en 2800 kilowattuur stroom. Maar ook dat is nog hoger dan de getallen van Keijzer. Milieu Centraal, dat consumenten adviseert over energiebesparing, gaat weer uit van 1470 m3 gas en 3000 kWh stroom.
Reactie Gaslicht.com
Ben Woldring directeur van Gaslicht.com stelt dat zijn bedrijf al jaren met 3500 Kwh stroom en 1500 kuub gas werkt. ,,Dat is een betrouwbare schatting. Wij passen de gemiddeldes eens in de zoveel jaren aan, dat werkt duidelijker voor consumenten. Die kunnen daardoor de langjarige trend zien.”
Eerder werkte Gaslicht.com met 1800 kuub gas per jaar, maar dat is naar beneden aangepast. ,,Huizen worden steeds energiezuiniger. Tegelijk gaat het elektriciteitsverbruik juist omhoog omdat we steeds meer apparaten hebben.”
Zelf kan hij niet zoveel met Keijzers opmerkingen. ,,Iedereen gebruikt iets andere gemiddelden, sowieso is elk huishouden anders. Zowel qua aantal gezinsleden als in de mate van waarin huizen geïsoleerd zijn. Dat beïnvloedt allemaal het verbruik. Het gaat om de trend en die is komend jaar enorm omhoog. Wat Keijzer ook zegt, energie gaat véél duurder worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet af van terugkeer
Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMmet video38
Europa en VS willen dat Nederland meer gas wint, maar hoe? ‘Nog serieuze hoeveelheden op Noordzee’
Nu het Westen vreest voor een Russische gasblokkade, neemt de druk op Nederland toe om de Groningse gaskraan toch weer open te draaien. Het kabinet weigert dat voorlopig pertinent en ziet extra Noordzee-gas als oplossing. Maar is dat afdoende? -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Vrouwen aan de macht op Terschelling: ‘Was geen bewuste keuze’
In het nieuwe college van burgemeester en wethouders op Terschelling zitten alleen maar vrouwen. Een welkome afwisseling met de veelal door mannen gedomineerde lokale besturen, maar volgens wethouder Jeltje Hoekstra-Sikkema (VVD) geen vooropgezet plan.
-
RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA19
Gratis griepprik voor mensen met longschade na covid, rotavaccin alleen tegen betaling
Na advies van de Gezondheidsraad kunnen ook mensen met longklachten na een corona-infectie, morbide obesitas en dementie voortaan een gratis griepprik krijgen. Het rotavaccin blijft alleen beschikbaar tegen betaling. -
Met video85
Huurprijzen aan banden: verhuurder mag straks niet meer vragen wat hij wil
Verhuurders mogen straks voor een woning niet meer vragen wat ze willen. Het kabinet gaat de huren in de vrije markt deels aan banden leggen. Net als bij sociale huurwoningen worden er normen gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.