Staatssecretaris Blokhuis wil roken op terras verbieden
Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) wil het roken op terrassen verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.
Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden, komt binnen twee jaar een einde. Maar 'het zou ook heel wijs zijn' terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. ,,Ik denk dat we niet ontkomen aan strengere regels. We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.'' De staatssecretaris wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.
Het roken op terrassen is volgens de staatssecretaris al langer een onderwerp tijdens gesprekken over het nationale preventieakkoord. Daarin werkt hij aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken.
Verkooppunten
In het akkoord moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het 'fantastische' besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen. Gisteren maakte Lidl Nederland bekend dat het als eerste supermarktketen gaat stoppen met de verkoop van sigaretten. ,,De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen'', aldus Marlijn Simons-Somhorst van Lidl Nederland.
Blokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, 'maar het pleit is nog niet beslecht'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
16
Een corona-enquête: doe het goed of doe het niet
De coronapandemie had een enorme weerslag op de samenleving. Er is alle reden om te onderzoeken of de overheid wel adequaat heeft gehandeld. Maar de manier waarop de Tweede Kamer worstelt met zo’n onderzoek, is zorgwekkend, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar. -
Wereld Niet Roken Dag
Waarom we stoppen met roken: 'Papa, wil je graag dood?'
Het aantal rokers in Nederland blijft dalen, maar toch steekt nog altijd bijna een kwart van de volwassenen dagelijks een peuk op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in het kader van 'Wereld Niet Roken Dag'. Wij vroegen ex-rokers naar hun ultieme stoptip. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is.
-
11
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
110
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart. -
COALITIE KAN KIEZEN73
BBB weigert mee te doen aan ‘sprokkelen’ Senaatszetels, GroenLinks dumpt dissidente Volt-stemmer
De gehavende regeringscoalitie heeft straks nog maar 24 zetels in de Eerste Kamer, maar dat is wel genoeg om bij de linkse én rechtse oppositie te winkelen voor steun. Verkiezingswinnaar BBB wordt met afstand de grootste in de Senaat, bij GroenLinks ging het mis: een dissident Statenlid stemde op Volt, waardoor GL een Senaatszetel misgrijpt.