Volledig scherm
Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het Tweede Kamerdebat over alcohol- en tabaksbeleid. © ANP

Staatssecretaris Blokhuis wil roken op terras verbieden

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie, Volksgezondheid) wil het roken op terrassen verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden, komt binnen twee jaar een einde. Maar 'het zou ook heel wijs zijn' terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. ,,Ik denk dat we niet ontkomen aan strengere regels. We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.'' De staatssecretaris wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.

Het roken op terrassen is volgens de staatssecretaris al langer een onderwerp tijdens gesprekken over het nationale preventieakkoord. Daarin werkt hij aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. 

Verkooppunten

In het akkoord moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het 'fantastische' besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen. Gisteren maakte Lidl Nederland bekend dat het als eerste supermarktketen gaat stoppen met de verkoop van sigaretten. ,,De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen'', aldus Marlijn Simons-Somhorst van Lidl Nederland.

Blokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, 'maar het pleit is nog niet beslecht'.