Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer © ANP

Staatssecretaris Keijzer naar VS om Nederlandse startups te helpen

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) brengt van komende zondag tot zaterdag 12 januari een bezoek aan de Verenigde Staten om de samenwerking tussen Nederlandse techbedrijven en startups en Amerikaanse bedrijven te versterken. De CDA-politicus bezoekt onder meer de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas en Silicon Valley bij San Francisco. 

Quote

Het is goed om Nederland­se bedrijven in de VS, de grootste investeer­der in onze economie, te ondersteu­nen bij het benutten van kansen

Staatssecretaris Keijzer

Keijzer legt het bezoek samen met Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen af. ,,Innovatieve ondernemers zijn bijna altijd op zoek naar kennis, geld en partners om hun product of dienst verder te laten groeien’’, aldus de bewindsvrouw, die dit soort bedrijven wil helpen. ,,Dat doen we gericht daar waar kansrijke markten zijn of potentiële partners samen komen zoals bijvoorbeeld op de CES. Maar ook in juni in Den Haag waar we samen met de VS de Global Entrepreneurship Summit organiseren.’’

Al eerste gaat Keijzer maandag langs bij Gretchen Whitmer, de nieuwe gouverneur van Michigan. Met haar voorganger ondertekende de staatssecretaris in april een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van innovatietechnologieën voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, maar ook voor de uitwisseling van onderzoek en productie van auto-onderdelen. 

Nederland en Michigan zijn nauw verbonden, zowel op historisch als economisch gebied. Zo wonen er 515.000 Amerikanen van Nederlandse afkomst en bedraagt de jaarlijkse export naar Nederland meer dan 330 miljoen dollar. Michigan vormt het hart van de auto-industrie in de VS, met grote producenten als General Motors en Ford. Daar zijn veel Nederlandse bedrijven bij betrokken, zoals TomTom, VDL en Prodrive. 

Investeerders

In de dagen daarop opent Keijzer op de grote techbeurs CES de Holland Tech Square, waar startup-ambassadeur Prins Constantijn met vijftig Nederlandse startups zal zijn. De jonge ondernemers krijgen daar de kans zich aan het internationale publiek te presenteren en contacten te leggen met investeerders. De bedrijven zijn gespecialiseerd in onder meer robotica, kunstmatige intelligentie en technologie voor het onderwijs.

De CES is met bijna tweehonderdduizend bezoekers de grootste techbeurs ter wereld. Jaarlijks wordt er de nieuwste elektronica en de volgende generatie innovaties aan de markt getoond.

Keijzer sluit het bezoek aan de VS af in San Francisco, waar ze langsgaat bij de Nederlandse fietsproducent VanMoof en The Vault, het innovatienetwerk voor startups. Ook spreekt ze vertegenwoordigers van Intel en Google X.