Staatssecretaris: NS kan reizigers spoorchaos Leiden best kopje koffie geven
NS denkt na over een gebaar aan de tienduizenden Randstad-reizigers, die nu al bijna drie weken slachtoffer zijn van spoorchaos rond Leiden Centraal. De spoorwegen reageren op staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Spoor) die vanmiddag zei dat NS en spoorbeheerder ProRail reizigers best mogen verwennen met een bakkie troost.
De afgelopen tweeënhalve week werden reizigers tussen Amsterdam en Den Haag/Rotterdam - de drukste treinlijn van het land - bijna dagelijks geconfronteerd met ernstige vertragingen, plotselinge uitval en overvolle treinen. Belangrijke oorzaak zijn grootschalige spoorwerkzaamheden bij Leiden Centraal. Over 2 kilometer lengte wordt het complete spoor vervangen door ProRail.
Op de vraag of de NS en ProRail reizigers moeten compenseren voor het wekenlange ongemak bij Leiden, stelde Van Veldhoven vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad: ,,Je ziet soms dat een beetje begrip voor het ongemak al een hoop kan doen. Dus ik zou zeggen: als ze een klein kopje koffie kunnen aanbieden, dan lijkt me dat al een tegemoetkoming bij het wachten.”
Ook reizigersvereniging ROVER is voorstander. ,,Dagelijks ontvangen wij nog steeds veel klachten over de werkzaamheden,” zegt woordvoerder Sanne van Galen. ,,Veel mensen blijven achter omdat treinen vol zitten.”
Horrorverhalen
NS laat weten momenteel na te denken over een gebaar. ,,Wij begrijpen dat we afgelopen weken het uiterste van onze klanten, de reizigers, hebben gevraagd,” zegt woordvoerder Hessel Koster. Het zat bovendien niet mee, stelt hij. ,,Bovenop de grootschalige werkzaamheden waren er ook nog diverse verstoringen op de route Amsterdam-Schiphol en Leiden. Neem de bovenleidingbreuk die een dag duurde en een auto op het spoor.”
Op sociale media gaan horrorverhalen rond over de wekenlange spoorchaos rondom station Leiden Centraal: reizigers die flauw vallen in de drukke treinen, kinderen die in paniek raken, treinen die er de brui aan geven doordat ze te vol zitten. Ook de gebrekkige communicatie wekt woede op bij reizigers. NS en ProRail hebben al excuses aangeboden voor de misstanden en beloven beterschap.
Werkzaamheden moeten dragelijk zijn
NS en ProRail maakten vorige week al excuses aan reizigers en zeggen de werkzaamheden komende tijd grondig te zullen evalueren. ,,Wij moeten ook kritisch naar ons zelf durven kijken,” zegt Koster van NS. Zo stelt ROVER dat NS te weinig treinen blijft inzetten, ondanks dat de belangenclub dat heeft aangekaart.
NS zegt dat meer treinen laten rijden lastig is, maar snapt het verwijt en zal dat serieus bekijken. ProRail op zijn beurt, is wellicht te optimistisch geweest en liet te veel treinen rijden. ,,Als er dan andere storingen bijkomen, wordt het spoor wel heel kwetsbaar,” zegt een woordvoerder.
Ook staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt dat NS en ProRail de werkzaamheden bij Leiden zullen evalueren. ,,Ik hoop dat ze met maatregelen kunnen komen waardoor ze de overlast verder kunnen verlichten. Ze willen leren. In dit geval was het niet goed genoeg.”
ProRail: ellende na dit weekend voorbij
Ze wijst er op dat spoorwerkzaamheden nu eenmaal onvermijdelijk zijn. ,,Als we in Nederland het spoor beter willen maken, moeten we daar af en toe aan werken”, legt de staatssecretaris op Infrastructuur en Waterstaat vrijdag uit na de wekelijkse ministerraad. ,,Maar dan moet je wel zorgen dat het voor de reizigers die met die werkzaamheden worden geconfronteerd, ook dragelijk blijft.”
Spoorbeheerder ProRail laat weten dat de spoorwerkzaamheden bij Leiden, zoals het er nu uitziet, dit weekend succesvol kunnen worden afgerond. ,,We zijn momenteel aan het testen op het spoor en alles ziet er goed uit,” zegt woordvoerder Jaap Eikelboom.
Bekijk hier beelden van de spoorchaos:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4 jaar na de moord op Humeyra: straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar
Waar al jaren voor wordt gepleit, lijkt nu aanstaande: de maximale straf voor doodslag gaat van 15 naar 25 jaar. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor en ook in de Eerste Kamer lijkt het kamp van de voorstanders groot genoeg te zijn. -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
PREMIUMmet video82
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
PREMIUM
Vernietigende feiten over uithuisplaatsingen: ‘Boze ouders hadden wél gelijk’
Met een vernietigend feitenrelaas van wetenschappers op tafel debatteert de Tweede Kamer morgen over uithuisplaatsingen. Die zorgen vaak niet voor voldoende verbeteringen van de ontwikkeling van een kind, dat net als ouders goede rechtsbescherming tegenover een ‘machtig uitvoeringsapparaat’ moet ontberen. -
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.