Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser © ANP

Staatssecretaris zoekt contact met slachtoffers uit de hand gelopen ontgroening Schaarsbergen

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser geeft toe dat er in een zaak rond misbruik van drie militairen op de kazerne van Schaarsbergen fouten zijn gemaakt. Ze heeft contact opgenomen met betreffende militairen. ,,Als er bij hen behoefte aan is, wil ik graag met hen spreken.”

Kamerleden spraken eerder al in een besloten gesprek met de slachtoffers, die twee weken geleden in de Volkskrant naar buiten kwamen met hun verhaal. Rond hun ontgroening werden de militairen stelselmatig gepest, vernederd, mishandeld, aangerand en zelfs verkracht. De Kamerleden waren zeer geraakt door hun verhaal. D66-Kamerlid Salima Belhaj noemde hen heldhaftig.

Visser stelde tijdens haar eerste debat in de Tweede Kamer ook dat het verhaal in de Volkskrant ‘diepe indruk’ op haar had gemaakt. Het overleg, dat over personeelszaken bij Defensie ging, werd voor het grootste deel gesproken over de mishandelingszaak in Schaarsbergen. Ze kondigde vrijdag al een onafhankelijk onderzoek aan. Visser zei vandaag dat ze hoopt nog deze week de commissie in te stellen. Die moet begin volgend jaar al met een rapport komen. Er moet ook een telefoonnummer en e-mailadres komen waarop militairen de commissie rechtstreeks kunnen bereiken, zei Visser.

Verbod

Kamerleden Sadet Karabulut (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) stelden ontgroeningen bij Defensie te willen verbieden. ,,Die zijn nergens goed voor”, aldus Ploumen. Volgens Visser zijn ontgroeningen echter al verboden, net als drugsgebruik waarvan de drie militairen ook melding maken. ,,Dat betekent niet dat het niet gebeurt”, gaf Visser toe. De VVD-bewindsvrouw zei te verwachten dat de verantwoordelijke commandanten optreden als er toch ontgroeningen voorkomen. ,,Inwijdingsrituelen bestaan wel, juist voor de teamgeest, maar die zijn aan regels gebonden.”

Kamerleden maken zich ook zorgen over een mogelijk zwijgcontract voor militairen die met dit soort zaken te maken hebben. Volgens Visser is daar geen sprake van, maar kan een formulering in het verslag die militairen krijgen na een melding die indruk wekken. Visser zegde toe die zin aan te passen om misverstanden te voorkomen. 

Stoppen

De vakbond AFMP riep vorige week op om de 'ontgroeningen' bij het leger direct te stoppen. ,,Het is niet de eerste keer dat het mis gaat", aldus voorzitter Anne-Marie Snels. ,,Militairen moeten in een veilige omgeving hun werk kunnen doen, die rituelen moeten daarom onmiddellijk stoppen.'' 

,,Ik heb begrepen dat degenen die hier achter zitten, werden overgeplaatst. Maar ze hadden hiervoor gestraft moeten worden. Ze konden er nu op een andere plek gewoon mee doorgaan.''