Volledig scherm
VVD'er Frits Paymans heeft een opmerkelijke mening over klimaatverandering. © Leon Heel000

Statenlid VVD: Klimaatverandering is complot

Uitspraken van een VVD-Statenlid over klimaatverandering hebben kwaad bloed gezet bij partijgenoten. Staatssecretaris Dijksma maakt de complottheorieën belachelijk. 

Volgens VVD-Statenlid Frits Paymans, een gepensioneerd verkeersvlieger en luchtvaartdeskundige, wordt klimaatverandering niet veroorzaakt door de mens. De wetenschappers die het tegendeel beweren zijn in zijn ogen niet te vertrouwen. ,,Net zoals in alle andere complottheorieën kan dat georkestreerd zijn", vertelde Paymans tegen Omroep West

Complot

Hij is van mening dat multinationals achter het complot zitten. ,,Shell en Heineken zijn voor niets aan het vergroenen, want dat is waar de subsidies te halen zijn."

Paymans is volgens de omroep niet de enige bij de VVD die hier zo over denkt. Ook fractievoorzitter Tiemen Brill sluit een klimaatcomplot niet uit. ,,Dat zou zomaar eens kunnen", stelt hij.

De reacties op de uitspraken zijn niet mals. ,,Ongelofelijk deze opvatting van mijn Zuid-Hollandse partijgenoten. Ook nog eens slecht voor de formatie", twittert VVD-mastodont Frans Weisglas. 

Parijs

Remco Dijkstra,  klimaatwoordvoerder voor de liberalen in de Tweede Kamer, bevestigt dat de VVD de klimaatdoelen van Parijs onderschrijft. ,,Wij werken hard aan het behalen van de EU-doelen en wij nemen onze verantwoordelijkheid."

Staatssecretaris Dijksma (klimaat) maakt de uitspraken op Twitter belachelijk. ,,OMG. It's amazing. It's true", twittert ze met een vette knipoog, begeleid door de term 'aluhoedjes2.0' om aan te geven dat het volgens haar om complotdenkers gaat.