Volledig scherm
© ANP

Statushouder nog altijd voorrang bij woning

Gemeenten die gebruik maken van een urgentieregeling voor huurwoningen, geven statushouders nog altijd voorrang bij huisvesting. Dat terwijl gemeenten sinds een jaar niet meer verplicht zijn statushouders voorrang te geven bij het het vinden van een huis. 

Dat laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten op basis van een onderzoek in opdracht van het ministerie. 'Geconcludeerd kan worden dat de wetswijziging niet heeft geleid tot het op grote schaal schrappen van de vergunninghouders als urgentiecategorie', schrijft ze in een brief aan de Kamer. 

Vergunningshouders moesten tot 1 juli 2017 verplicht in de Huisvestingswet worden opgenomen als urgentiecategorie. Daardoor kregen ze voorrang bij het vinden van een huis. Dat leverde veel kritiek en onbegrip op, mede door de lange wachtlijsten voor huurwoningen.

Voorrang

Sinds een jaar is die verplichting voor statushouders afgeschaft. Nu moeten gemeenten alleen nog maar voorrang geven aan mensen die in een opvang zitten vanwege problemen in de relationele sfeer en mantelzorgers- en ontvangers. 

Gemeenten kiezen er desondanks voor alsnog een urgentieregeling te treffen voor de vergunninghouders, blijkt uit het onderzoek. Van de 187 gemeenten met een vastgestelde huisvestingsverordening, kiezen 176 ervoor vergunninghouders te blijven aanmerken als urgentiecategorie. Dat is 99 procent. 

Gemeenten hebben - ondanks de afschaffing van de verplichte urgentiecategorie - nog wel de wettelijke verplichting vergunninghouders van woonruimte te voorzien, benadrukt Ollongren.