Volledig scherm
Steden hebben allemaal hun eigen wensenlijstje. Zo wil Amsterdam de Noord-Zuidlijn doortrekken naar Schiphol © anp

Steden mogen wensenlijstjes infrastructuur neerleggen bij premier Rutte

De vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - krijgen volgende week de kans om in een bijzonder overleg met het kabinet hun wensen naar voren te brengen op het gebied van mobiliteit en wonen. 

Woensdag vindt dit overleg plaats in Utrecht tussen bestuurders van de G4 en minister-president Rutte, minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Dat bevestigen meerdere Haagse bronnen na berichtgeving in NRC Handelsblad

Niet geheim

Het gaat om buitengewoon overleg, naast de bespreking die elk najaar wordt gehouden tussen lokale en regionale vertegenwoordigers en het kabinet over toekomstige infraprojecten: bestuurlijk overleg MIRT. Ingewijden bestrijden echter dat de bijeenkomst geheim is. Het is ook niet de eerste keer dat Rutte aanschuift. 

Officieel staat er niet veel op de agenda, maar het treffen is de ideale gelegenheid voor de grote steden om te praten over hun wensenlijstjes met projecten die nog niet zijn meegenomen in het infrastructuurfonds, de grote pot met geld vanuit de overheid. 

Dat fonds is overigens grotendeels uitgeput voor de komende jaren, dus als de projecten redelijk snel moeten worden gerealiseerd, dan is andere financiering noodzakelijk. Hoe die eruit kan zien, wordt ook besproken.

Wat willen de grote steden?

Den Haag wil een lightrailverbinding vanaf het Centraal Station via de Binckhorst naar Zoetermeer aanleggen. Rotterdam wil een extra brug of tunnel bouwen over of onder de Nieuwe Maas. Utrecht onderzoekt of de Uithoflijn op termijn ook ondergronds kan, om het centrum te ontlasten. Daarnaast wil de stad een extra intercitystation. En Amsterdam denkt aan twee nieuwe metrotracés aan de westkant: doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en het doortrekken van een bestaande metrolijn langs de nieuwe wijk Haven-Stad.