Volledig scherm
Michiel van Nispen (SP). © ANP

'Stel 3 uur gym door gymleraar verplicht'

Iedere basisschoolleerling moet wekelijks drie uur gymles krijgen van een vakdocent. Daardoor worden de reguliere leraren ontlast, worden leerprestaties beter en moeten scholieren sportiever en gezonder worden. Dat kost zo'n 275 miljoen euro per jaar.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen dient vandaag een initiatiefwet in die dat moet regelen. Van Nispen ijvert al langer voor meer aandacht voor gymmen op school. Het vorige kabinet leek zijn doelstelling te omarmen. In het regeerakkoord werd vastgelegd dat er drie gymlesuren per week moesten komen. Maar ondanks een actieplan van toenmalig staatssecretaris Sander Dekker kwam daar nauwelijks iets van terecht. Veel scholen halen de norm van twee uur gym per week niet.

Hij dient zijn initiatiefwet nu in omdat hij 'de discussie wil aanzwengelen'. ,,Iedereen kijkt naar de korte termijn, maar dit levert op lange termijn juist veel op.'' Van Nispen hoopt op steun van D66, GroenLinks en PvdA.

Scholen vinden een verplicht aantal uur gym in strijd met de vrijheid van onderwijs. Ook de Raad van State toonde zich kritisch.

  1. Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen
    PREMIUM
    Video

    Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen

    Dit is de zevende aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Deze week: minister Arie Slob van Onderwijs. Hij wilde met zijn vrouw en de vouwwagen op pad, maar een bedreigende bacteriële infectie hield dat tegen. Slob over zijn terugkeer in Den Haag. ,,Tijdens de kabinetsformatie begon het bij mij te kriebelen.’’