Volledig scherm
Hanna Luden, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). © ANP

'Stemmen op zaterdag? Dat is lastig en vervelend'

UpdateHet CIDI noemt het voornemen van minister Kasja Ollongren om te bekijken of een proef met stemmen voor gemeentelijke herindelingen op zaterdag mogelijk is, lastig. ,,Dan vieren veel joden de sabbat”, zegt CIDI-directeur Hanna Luden, die hoopt dat de minister in overleg wil treden om te komen tot een voor alle bevolkingsgroepen geschikt moment van stemmen. 

Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. © ANP

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deed haar uitspraak vandaag in de Tweede Kamer. Ze zei de mogelijkheden voor zo'n proef te willen gaan bekijken en reageerde daarmee op een voorstel van D66-Kamerlid Rob Jetten. Die denkt dat stemmen op zaterdag tot een hogere opkomst kan leiden.

Tot dusver wordt in Nederland doorgaans op woensdag gestemd. Zo vinden volgende week woensdag 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het weekend valt af om religieuze redenen. De zondag is ongeschikt omdat een deel van de christenen hecht aan de zondagsrust. Hoewel joden van vrijdag na zonsondergang tot en met de zonsondergang van zaterdag de sabbat vieren, wil de minister kijken of de zaterdag zich leent voor een proef.

Lees door onder de tweet.

'Lastig'

Quote

Waarom wordt er bij voorbaat geen rekening gehouden met de principiële problemen van mensen

CIDI-directeur Hanna Luden

,,Dat is een probleem”, zegt Luden namens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). ,,Joden vieren dan de sabbat. Natuurlijk doet ieder dat op zijn eigen manier, maar dat doen de christenen op zondag ook. Sommigen doen die dag niks, anderen gaan op pad. Maar waarom wordt er bij voorbaat geen rekening gehouden met de principiële problemen van mensen”, vraagt ze zich af.

Het past volgens Luden in een discussie die al langer loopt en een probleem is van onze multiculturele samenleving waarin wordt geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met alle bevolkingsgroepen, maar dat ook lastig is. ,,In Nederland worden altijd zaken op zaterdag georganiseerd. Voetbalwedstrijden, bijzondere uitjes van scholen, en nu mogelijk weer het stemmen. Dat is in dit geval lastig voor joden. Zo vallen er groepen buiten. In Israël wordt er gestemd op een vrije dag, zodat het kan gebeuren op een dag dat iedereen kan komen.”

Ollongren gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in overleg over de mogelijke proef. Luden ziet dat graag ook gebeuren met organisaties als het CIDI. ,,Dan kan je op respectvolle wijze en in alle redelijkheid naar oplossingen zoeken en rekening houden met elkaar.”

Veiligheid

In de Tweede Kamer toonde een deel van de Kamer zich verder ook bezorgd over de veiligheid van de software die gebruikt wordt om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de stemmen op te tellen, zo bleek bij het overleg met de minister. Aanleiding zijn uitlatingen van experts bij RTL Nieuws. Hackers zouden van de software gebruik kunnen maken om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. 

Ollongren ontkent echter dat er reden is voor ongerustheid. De risico's zijn volgens haar klein en beheersbaar. Niettemin roept 50PLUS-leider Henk Krol kiezers op het tellen van de stemmen te controleren. Dat kan, want stembureaus moeten ook na 21 uur openblijven.