Steunfonds lokale media verlengd: kabinet trekt 24 miljoen euro extra uit
Het kabinet trekt nog eens 24 miljoen euro uit om lokale media te steunen die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt. Zij zagen de inkomsten uit advertenties sinds de uitbraak van het virus drastisch teruglopen, terwijl het kabinet van mening is dat ‘onafhankelijke en betrouwbare informatie uit de eigen omgeving’ juist nu belangrijk is.
In april trok het kabinet al eenmalig 11 miljoen euro uit voor huis-aan-huisbladen en lokale publieke omroepen. Dat geld kwam toen nog uit de begroting van het ministerie van Onderwijs. Dit geld wordt extra uitgetrokken door het kabinet.
Met het eerste bedrag tuigde minister Arie Slob (Media) het Tijdelijk Steunfonds voor Lokale Informatievoorziening op. Het fonds hielp voor drie maanden 181 lokale publieke omroepen en 410 huis-aan-huiskranten. Er is 1,6 miljoen euro overgebleven, dat nu wordt gestoken in andere lokale media, zoals lokale nieuwswebsites.
Steunfonds verlengd
Dat steunfonds wordt nu verlengd. Vanaf 15 juni kunnen lokale media weer aankloppen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, die het steunfonds uitvoert. De voorwaarden voor steun moeten nog worden uitgewerkt.
,,Met veel inzet en creativiteit is het deze media gelukt iedereen op de hoogte te houden van ontwikkelingen rondom het virus en nieuws uit hun omgeving”, zegt Slob. ,,In crisistijd moeten zij dit werk kunnen blijven doen.”
Eilanden
Media in het Caribisch deel van Nederland kunnen geen beroep doen op het steunfonds, terwijl zij met dezelfde problemen worden geconfronteerd. Slob trok vorige week 60.000 euro uit om ook kranten, radio en tv op de eilanden te ondersteunen.
Hoe ziet de toekomst van Nederland eruit? Bekijk deze video met Angela de Jong, Jort Kelder en Johan Derksen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
68
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
De nadere uitwerking van de zogeheten spreidingswet is nu toch af. Met de wet wil het kabinet asielzoekers eerlijk over het land verdelen en gemeenten die opvang weigeren kunnen dwingen. De wet kent een bonusbeleid voor snel handelende gemeenten. -
PREMIUMnieuw stelsel95
Kunnen gepensioneerden nu gekort worden? En 14 andere prangende vragen
Wat er precies gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel is voor veel mensen onduidelijk en zorgt bij sommigen voor stress en slapeloze nachten. ‘Blijft mijn pensioen even hoog?’ In een Q&A met deze site geeft pensioenminister Carola Schouten concrete antwoorden op jullie vragen: ‘Er wordt niet gegokt met je pensioengeld.’ -
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
30
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
-
-
-
PREMIUM
Gratis nieuwsbladen hebben het moeilijk: ‘We bekijken het per week’
Gratis huis-aan-huisbladen zoals Dordt Centraal, Het Kompas en Het Kontakt hebben het moeilijk door de coronacrisis, waardoor het aantal advertenties drastisch is verminderd. ,,Maar we doen er alles om op papier uit te blijven komen.’’ -
Slob schiet huis-aan-huiskranten te hulp met coronasteunfonds
Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis plots amper nog advertentie-inkomsten hebben, krijgen een bijdrage van tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s. In totaal trekt minister Arie Slob (Media) eenmalig 11 miljoen euro uit om deze media te hulp te schieten.