Boeren protesteerden woensdag opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet
Volledig scherm
PREMIUM
Boeren protesteerden woensdag opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet © Arie Kievit

Stikstofcijfers van belangenclub nieuw wapen voor boeren, ook CDA denkt dat beleid op schop moet

De boerenlobby schermt met een eigen onderzoek waaruit zou blijken dat veehouders fors minder beslag leggen op de natuur dan het RIVM tot nu toe zegt. Het omstreden Mesdag Zuivelfonds hoopt het kabinet tot een andere stikstofkoers te dwingen. Ook regeringspartij CDA denkt dat het stikstofbeleid op de schop moet.

Volgens het Mesdag Zuivelfonds klopt er niets van de officiële stikstofcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die cijfers gebruikt het kabinet om het stikstofbeleid te bepalen. Boeren zijn volgens het RIVM verantwoordelijk voor 46 procent van de stikstofneerslag in de natuur. Daarom komt het kabinet met geld om boeren uit te kopen en regels voor ander veevoer.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.