Volledig scherm
SP-Kamerlid Jasper van Dijk. © Jasper van Dijk. ANP

Straf voor scholen die geen homovoorlichting geven

Het kabinet moet scholen straffen die geen voorlichting geven over verschillen in seksuele voorkeur. Daarvoor pleit een meerderheid van de Kamer vanmiddag. Ook moet het kabinet lessen over homo-acceptatie in het mbo verplichten.

Een op de vijf basis- en middelbare scholen schenkt nu nog geen aandacht aan seksuele diversiteit, terwijl dat sinds 2012 wel verplicht is. Dat moet direct veranderen, vindt onder anderen SP'er Jasper van Dijk, die wil dat het kabinet 'niet aarzelt' om boetes of toezicht op te leggen aan scholen die verzuimen voorlichting te geven. Hij krijgt bijval van een meerderheid van de Kamer.

Quote

Juist op ROC's, waar leerlingen een leeftijd hebben waarop homodiscri­mi­na­tie veel voorkomt, is voorlich­ting cruciaal

Jasper van Dijk

Ook Van Dijks motie om voorlichting over homo-acceptatie ook op het mbo verplicht te stellen, kreeg een meerderheid. Nu lichten nog maar drie van de vijf ROC's zijn leerlingen voor over seksuele diversiteit en weerbaarheid.

Vooral over de steun voor zijn voorstel is Van Dijk blij. ,,Juist op ROC's, waar leerlingen een leeftijd hebben waarop homodiscriminatie veel voorkomt, is voorlichting cruciaal", zegt hij. 

De SP'er spreekt van 'het sluitstuk' van de strijd voor voorlichting over seksuele diversiteit in het onderwijs. Hij is blij dat D66 en GroenLinks, die met CDA en VVD onderhandelen over een nieuw kabinet, 'zich ditmaal niet hebben verscholen achter de formatie maar hebben voorgestemd'.

De VVD stemde tegen beide voorstellen, terwijl de liberalen tijdens de verkiezingscampagne nog voor verplichte voorlichting op het mbo tekenden. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt nog vierkant achter die handtekening te staan, maar ze wil de onderwijsinspectie niet voor de voeten lopen. Bovendien neemt ze liever het lesaanbod eens in zijn geheel onder de loep dan er een onderdeel uit te lichten.