Streep door gehate wet over rol verpleegkundigen
Het omstreden wetsvoorstel BIG II, waarover verpleegkundigen afgelopen zomer de barricaden op gingen, is definitief van de baan. Dat heeft minister Bruins (Medische zorg) besloten, maakt hij vandaag bekend. Het plan kon nauwelijks meer op steun rekenen binnen de beroepsgroep.
De onrust bij verpleegkundigen weerspiegelt ook een al langer bestaande onvrede onder de beroepsgroep
Bruins legt een toekomstige deal over een betere functie-indeling en taakverdeling op de werkvloer nu helemaal in handen van zorgwerkgevers en verpleegkundigen. ,,Ik ben voornemens de partijen op korte termijn uit te nodigen voor een gezamenlijk gesprek", aldus de minister daarover.
Vooral ervaren verpleegkundigen klommen afgelopen zomer op de barricades, omdat ze vreesden dat nieuwe afspraken in zorgland funest zouden zijn voor de waarde van hun diploma, hun beroepseer én hun takenpakket. In het gehate wetsvoorstel werd een zogeheten regieverpleegkundige ingevoerd bij het zorgregister (BIG), die aanvullende taken zou krijgen.
De woede hierover kostte de top van de beroepsvereniging, V&VN, de kop. Ook omdat die dit voorjaar akkoord ging met een overgangsregeling, waardoor verpleegkundigen met een mbo-opleiding of verouderd intern diploma extra toetsing en scholing moesten doorstaan. Overigens stemden zorgwerkgevers en vakbonden hier eveneens mee in.
Verkenner trekt conclusies
Vervolgens stelde de minister een ‘verkenner’ aan, D66-coryfee Alexander Rinnooy Kan, om te peilen hoe het verder moest. Rinnooy Kan constateert nu in een brief aan de minister dat ‘het draagvlak voor het wetsvoorstel inmiddels zo goed als verdwenen is’.
Partijen plaatsten volgens hem niet alleen vraagtekens bij de overgangsregeling en de nieuwe functie van regieverpleegkundige, ‘maar ook bij de algehele noodzaak om langs een wettelijke route meer variatie in het verpleegkundige beroep mogelijk te maken’.
Daarnaast ziet de voormalig SER-voorzitter nog iets heel belangrijks: de onrust bij verpleegkundigen ligt veel dieper dan de ophef over het voorgenomen wetsvoorstel alleen. Rinnooy Kan: ,,Het weerspiegelt ook een al langer bestaande onvrede onder de beroepsgroep. Een onvrede die verband hield met een gevoel van onderwaardering en met een ervaren gebrek aan begrip.”
Het gevoel dat de buitenwereld geen idee heeft van de problemen waarmee verpleegkundigen dagelijks worden geconfronteerd, wordt volgens hem versterkt door de toegenomen zorgzwaarte en werkdruk. Ook personeelstekorten en het hoge ziekteverzuim helpen niet.
Minister vol begrip
Ik vind het van groot belang dat de stem van de verpleegkundige in de instelling luid en duidelijk klinkt
Minister Bruins reageert hier vol begrip op. ,,Verpleegkundigen zijn de top dogs van de zorg. We hebben ze heel hard nodig. Als zij het gevoel hebben onvoldoende te worden gewaardeerd, dan wil ik heel graag dat werkgevers en werknemers dat thema benoemen. Anders doe ik het. Want ik vind het van groot belang dat de stem van de verpleegkundige in de instelling luid en duidelijk klinkt.”
Concreet stelt Rinnooy Kan vast dat verpleegkundigen het verdienen zowel op de werkvloer als binnen de leiding van hun organisaties duidelijker gehoord te worden. Door verpleegkundige adviesraden meer ruimte te geven of via verpleegkundige vertegenwoordigers in besturen van zorginstellingen.
Er is al politieke steun van rechts tot links voor dit voorstel van de D66‘er. Vorige maand nog bepleitten VVD en GroenLinks zelfs samen dat elke zorginstelling, van ziekenhuis tot verpleeghuisgroep, een Chief Nursing Officer in de Raad van Bestuur zou moeten zetten.
Toch denkt VVD’er Bruins niet gelijk aan nieuwe wetgeving op dit punt. ,,Ik zou heel graag eerst horen van werkgevers en werknemers in de verpleegkundige zorg welke oplossingen zij voor zich zien.”
Nieuwe gesprekken tussen alle partijen
De verkenner wil in ieder geval graag zien dat dat nieuwe gesprekken tussen alle partijen niet meer voor een splitsing zorgen binnen de beroepsgroep. Zorgwerkgevers en -werknemers moeten samen komen tot een goede functie-indeling en een bijbehorend waarderingssysteem waarmee iedereen kan leven, vindt Rinnooy Kan.
De minister voor Medische zorg nodigt de betrokken partijen snel uit aan tafel. Bruins: ,,Van belang voor mij is vooral dat ze er sámen uitkomen, en dat het gesprek leidt tot een duurzame oplossing voor een wens die de beroepsgroep zelf al decennia heeft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet vindt excuses voor Watersnoodramp niet nodig
Het kabinet vindt het niet nodig om excuses te maken aan de slachtoffers van de Watersnoodramp. Destijds werd er al decennia gewaarschuwd dat de Nederlandse dijken onvoldoende waren. ,,Zelfs als men had gedacht: hier moeten we mee aan de slag, dan ontbraken simpelweg de mensen, middelen en het geld.’’ -
Rinnooy Kan bemiddelt bij topoverleg na opstand onder verpleegkundigen
Hoogleraar en voormalig D66-politicus Alexander Rinnooy Kan (69) gaat bemiddelen bij een delicaat topoverleg over de verpleegkundige zorg. Onderhandelaars moeten met zijn hulp de recente onrust onder verpleegkundigen zien te beteugelen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM5 vragen35
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
Beroep verpleegkundige opnieuw onder de loep na felle protesten
De beroepsvereniging van verpleegkundigen, de zorgwerkgevers en de vakbonden gaan een verwoede poging doen de huidige opstand onder verpleegkundig personeel te tackelen. Vaak ervaren verplegers zijn recent de barricades opgeklommen, omdat ze vrezen dat nieuwe afspraken in zorgland funest zullen zijn voor de waarde van hun diploma, hun beroepseer én hun toekomstige takenpakket.
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
-
-
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.