Strenge eisen aan ‘nieuwe’ Stint

Er komt een reeks strengere eisen aan de Stint en andere bijzondere bromfietsen. Het toezicht wordt opgeschroefd. De voertuigen moeten onder meer een extra rem hebben en ondergaan een jaarlijkse check en risicogerichte controles bij fabrikanten. 

Met bijzondere bromfietsen mogen voortaan maximaal acht passagiers worden vervoerd, net zoals met personenauto’s of busjes waarvoor een rijbewijs B nodig is. En de zitplaatsen moeten veiligheidsgordels hebben. 

Minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) scherpt de regels mede aan vanwege het tragische ongeval met een Stint in Oss, in september vorig jaar. De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de nieuwe eisen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.

Veiligheid

Volledig scherm
Een Stint op de weg, voordat het verbod inging © Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

Van Nieuwenhuizen: ,,Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen.’’

De verwachting is dat er volgend jaar definitieve eisen voor bijzondere bromfietsen liggen. Daarvoor wacht de minister onder meer de uitkomsten af van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar het ongeluk in Oss. 

Rijbewijs verplichten

Tegen die tijd wil de minister onder meer een rijbewijs verplichten voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd, zoals de Stint. Ook wordt er gekeken naar een kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen.

Voor de fabrikanten van bijzondere bromfietsen die op dit moment al zijn toegelaten tot de openbare weg, verandert er voorlopig niets. Gebruikers kunnen een gekocht voertuig gewoon blijven gebruiken. Deze voorlopige regels betreffen nieuwe aanvragen. 

De Stint, waarvoor de vergunning is ingetrokken, moet wel compleet worden gereviseerd en daarna opnieuw worden gekeurd voordat het voertuig de weg weer op mag. Het is nog onduidelijk wanneer dat het geval zal zijn. Momenteel staan er ruim 3000 Stints aan de ketting.  

Verslaggever Peter van Erp kijkt in de video hieronder terug op het drama in Oss: