Stresstest toont aan: voldoende beschermingsmiddelen voor de zorg
Er zijn in de zorg voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar voor de tweede golf, zowel bij regulier als preventief verbruik. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Delen per e-mail
Met behulp van een stresstest is vraag en aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg in kaart gebracht. Er is gekeken naar de meest gebruikte beschermingsmiddelen: chirurgische maskers, FFP-maskers, handschoenen en isolatiejassen.
Uit het onderzoek blijkt dat er voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn bij regulier en preventief gebruik en bij verbruik in de coronapatiëntenzorg om de tweede golf en zelfs een eventuele derde golf aan coronabesmettingen op te vangen. Er wordt gerekend met gelijke verbruikspercentages als tijdens de eerste golf, die in maart door ons land raasde.
Destijds maakte de helft van de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) maximaal gebruik van preventieve persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat gebeurde in een kwart van de andere zorgsectoren en ziekenhuizen. Als het preventief gebruik toeneemt, zoals is afgesproken, dan kan door de wereldwijde schaarste alleen de beschikbaarheid van handschoenen op termijn mogelijk onder druk komen te staan.
Extra handschoenen inkopen
Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen
Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, ons centrale inkooppunt, gaat daarom extra handschoenen inkopen en er wordt gekeken naar de mogelijkheid om handschoenen zelf te produceren in Nederland.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg): ,,Zorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werk veilig te kunnen doen. Er zijn de afgelopen periode enorm veel beschermingsmiddelen ingekocht. Het is goed nieuws dat er nu voldoende voorraad is.”
Zorginstellingen zijn ook nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen. Met ondersteuning van het ministerie van VWS is het Landelijk Consortium Hulpmiddelen opgericht, als tijdelijke noodvoorziening. Dit is dus een vangnet in nood, benadrukt het ministerie.
OMT-advies
Minister Van Ark publiceerde vanmiddag ook een OMT-advies over het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg, dat eerder al uitlekte via Nieuwsuur.
De strekking van het advies door medisch experts is om mondneusmaskers meer preventief in te zetten – in het bijzonder in de langdurige zorg, inclusief zorg thuis - als het besmettingsniveau in de omgeving en de aard van de cliënten of patiënten daarom vragen. Daarbij moet altijd sprake zijn van een professionele afweging om mondneusmaskers al dan niet te gebruiken.
Het advies voor preventief gebruik van medische mondkapjes door zorgmedewerkers geldt als het transmissieniveau in de regio wordt ingeschaald als ‘zorgelijk’ of ‘ernstig’, staat er ook. Dat is momenteel het geval voor alle 25 regio’s in Nederland.
Onduidelijk
FNV Zorg & Welzijn noemt het OMT-advies over het preventief gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor zorgmedewerkers toch ‘onduidelijk’. Het zou de veiligheid van werknemers op het spel zetten.
De professional moet volgens de vakbeweging altijd zelf oordelen of hij gebruik wil maken van beschermende middelen. De werkgever dient daar dan in te voorzien. De FNV vindt dat minister Van Ark dit uitgangspunt moet omarmen en uitdragen.
,,Heel Nederland wordt door het OMT dringend geadviseerd om een mondneusmasker te gebruiken in ruimtes waar men geen 1,5 meter afstand kan houden, behalve in de zorg. Terwijl deze mensen elke dag hun leven wagen om in de frontlinie zorg te verlenen. Zorgmedewerkers zijn geen politieke speelbal.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mondkapjes blijven ‘made in China’, Arnhemse fabriek mag nog steeds geen medische mondkapjes maken
ARNHEM - Het had dé oplossing moeten zijn voor het tekort aan medische mondkapjes in Nederland; de nieuwe mondkapjesfabriek in Arnhem. Nu de tweede golf er aan komt, maakt de fabriek nog steeds geen goedgekeurde kapjes. Nederland blijft voorlopig afhankelijk van China, tot verbijstering van de SP. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Zo zou een avondklok er (ongeveer) uit gaan zien bij ons
Het kabinet heeft de avondklok weer terug op tafel gelegd, als mogelijke extra coronamaatregel. Al in december schetste het ministerie van Justitie hoe zoiets eruit zal komen te zien.
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
video Hoe de aanpak van de eerste coronagolf uiterst traag op gang kwam
De aanpak van de eerste coronagolf kwam slechts mondjesmaat en pas laat op gang. Dat blijkt uit adviezen van topambtenaren en zorgbestuurders aan het kabinet, waarvan de verslagen door deze nieuwssite zijn opgevraagd. -
Opinie Amelisweerd moet het CDA veel waard zijn
De verbreding van de A27 bij Amelisweerd moet van de baan en het CDA moet zich daar sterk voor maken, stellen Nander Bras en Daan Sanders. Thuiswerken en stimuleren van ov, werkt beter tegen files.