Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), geeft een toelichting op de activiteiten en resultaten in 2021.
Volledig scherm
PREMIUM
Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), geeft een toelichting op de activiteiten en resultaten in 2021. © ANP

Surfgedrag burgers kan door inlichtingendiensten straks mogelijk op grote schaal worden afgetapt

Door een nieuwe wet kunnen geheime diensten AIVD en MIVD straks mogelijk vaker ‘ongericht’ het internet aftappen. Dat ligt gevoelig: het deel van de sleepwet dat Nederland niet wilde lijkt nu alsnog een feit te worden.

73 reacties

 • Buijs

  1 maand geleden
  Er moet een evenwicht komen. Nee, niemand wil onbeperkt, lukraak surveilleren, maar anderzijds wil je ook niet dat eerst afwachten tot het probleem uit de hand loopt. Opsporing mag nu van alles niet, maar wordt wel geacht criminelen aan te pakken die zich uiteraard niet storen aan dat soort regeltjes.
 • J.P. Andriessen

  1 maand geleden
  Zoveel plannen sneuvelen omdat de wet het zogenaamd niet toelaat (stikstof, asielbeleid, enz.), maar bespioneren van het eigen volk is geen enkel probleem. Geeft mooi aan welke richting we met Rutte IV op gaan.
 • RR Zonruiter

  1 maand geleden
  @Waarhold, dan wil ik ook van jou graag de pinpas en bijbehorende pincode... Het is zo'n onzin statement om te verkondigen dat iemand niks te verbergen heeft...
 • Maria Yvonne Franssen

  1 maand geleden
  @Nackbach@Tichmann Quote :"Dream on". Re: Dream on on what? Zoals ik al schreef, vertrouw ik niets 'prive' nog toe aan het internet. Wat nog is te zien mag men zien, dat is het verschil: een praktisch lege telefoon tegen een pc vroeger ook vol privézaken 24 uur aan de kabel, ook met de pc uit. Die pc zetten hackers zo weer aan. Ik heb mijn lessen geleerd over safety online. Deze week ook al weer 2x met mijn telefoon! 👩‍💻
 • Fred Sevriens

  1 maand geleden
  Dat een kabinet dat steunt op een voornamelijk liberale coalitie met zo’n wetsvoorstel komt is onvoorstelbaar. Ik schrik hier enorm van.
 1. Definitief EU-akkoord over verminderen gas: ‘Moeten ons verenigen tegen machtsspelletje Poetin’

  Definitief EU-ak­koord over verminde­ren gas: ‘Moeten ons verenigen tegen machtsspel­le­tje Poetin’

  ,,Het bleek toch geen onmogelijke missie.” De EU-landen zijn definitief akkoord over 15 procent vooralsnog vrijwillige besparingen op gas van augustus tot eind maart, meldt het Tsjechisch voorzitterschap. ,,Alle EU-landen zijn doordrongen van het belang van besparingen op gas”, zei minister Rob Jetten bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Europese klimaat- en energieministers.