Volledig scherm
Sylvana Simons tijdens een bijeenkomst van Artikel 1 op de verkiezingsavond van 15 maart. © anp

Sylvana moet partijnaam veranderen

Sylvana Simons moet de naam van haar politieke partij Artikel 1 veranderen. Dat heeft de rechter vanmiddag beslist in een kort geding dat was aangespannen door De stichting Radar/Art. 1, een kenniscentrum voor discriminatie in Rotterdam. 

Volgens de rechter moet de naam van Artikel 1 binnen een maand zijn gewijzigd. Anders moet zij een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen. Dat bedrag kan maximaal oplopen tot 20.000 euro. Ook moet de partij binnen een week een tekst op de website publiceren waarin de naamswijziging wordt medegedeeld en toegelicht.

De stichting stelt dat Simons ten onrechte de naam Artikel 1 claimt. Volgens directeur Cyriel Triesscheijn is de politicus, die geen zetels wist te bemachtigen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart, meermaals verzocht haar partijnaam te veranderen. Omdat Simons daar niet op reageerde stapte Triesscheijn naar de rechter

Niet bewust

De rechter stelt Triesscheijn vandaag in het gelijk. De gelijkenis zorgt volgens hem voor verwarring. Hoewel de rechter aanneemt dat Artikel 1 niet bewust heeft willen aanhaken bij de naam van Radar/Art. 1, geeft hij de eisende stichting wel gelijk.

Triesscheijn was bang dat er verwarring kan ontstaan als een politieke partij dezelfde naam gebruikt. Art.1 moet volgens hem boven de politieke partijen staan. Een partij kan een grondwetsartikel bovendien nooit claimen, meende hij.

Simons deed met Artikel 1 mee aan de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen. Ze haalde met haar partij geen zetel.

  1. Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen
    PREMIUM
    Video

    Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen

    Dit is de zevende aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Deze week: minister Arie Slob van Onderwijs. Hij wilde met zijn vrouw en de vouwwagen op pad, maar een bedreigende bacteriële infectie hield dat tegen. Slob over zijn terugkeer in Den Haag. ,,Tijdens de kabinetsformatie begon het bij mij te kriebelen.’’