Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Joost Hoving

'Te weinig kleur in Nederlandse rechtspraak'

Er moeten meer rechters worden aangesteld met een migratieachtergrond. Dat is onderdeel van een plan van coalitiepartij D66, dat het kabinet oproept hiertoe in gesprek te gaan met de rechtspraaksector.

Maarten Groothuizen, kamerlid D66
Volledig scherm
Maarten Groothuizen, kamerlid D66 © Marnix Schmidt

D66 noemt het ‘onbestaanbaar’ dat ruim 12 procent van alle Nederlanders van allochtone komaf is, maar dat ‘slechts’ zo’n 2 procent van alle 2300 rechters buitenlandse wortels heeft. ,,Rechters moeten herkenbaar zijn voor de hele bevolking. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de rechtstaat,’’ zegt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66), die met het voorstel komt.
De oproep is omstreden te noemen. Vertrekkend president Leendert Verheij van het gerechtshof deed recent eenzelfde soort oproep en werd verweten positieve discriminatie te propageren. Groothuizen wil dat voorkomen door geen quota op te leggen. Volgens de voormalig officier van justitie gaat het ‘zeker niet’ om identiteitspolitiek. ,,Het gaat er nog steeds om dat de beste man of vrouw de baan krijgt, maar er vallen nu tijdens de werving van rechters te veel geschikte kandidaten met een migratieachtergrond af.’’