Volledig scherm
© Fred Teeven. ANP

Teeven onderzoekt juridische stappen na 'interview' over bezuinigingen advocatuur

Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft een juridisch adviseur in de arm genomen die onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn vanwege een artikel in De Groene Amsterdammer. Daarin is Teeven naar eigen zeggen onjuist geciteerd.

Teeven bevestigt vanmiddag berichtgeving hierover door EenVandaag. De oud-staatssecretaris zou hebben gezegd dat toen het niet lukte om het strafrecht strenger te maken, hij zich heeft toegelegd op bezuinigingen op de advocatuur. ,,Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging", aldus Teeven in het weekblad.

Teeven zou de bezuinigingen hebben doorgezet in zijn periode als  staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tussen 2010 en 2015. De Nederlandse Orde van Advocaten reageerde gisteren geschokt op de 'ontluisterende uitspraken' en vindt dat de bezuinigingen moeten worden stopgezet.

Geen interview

Teeven liet eerder al weten dat het niet klopt wat er in het door wetenschapper Henri Beunders geschreven stuk in De Groene Amsterdammer staat. Naar eigen zeggen heeft Teeven ook geen interview gegeven. De Groene zelf blijft achter het stuk staan. ,,We zien een eventuele zaak met vertrouwen tegemoet'', aldus een woordvoerder van het magazine. Het opinieblad zegt de transcriptie van het interview te hebben en daaruit blijkt dat Teeven letterlijk is geciteerd. Hij zou ook hebben geweten dat het om een interview ging.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wilde vanmiddag niet op de kwestie ingaan. ,,Of die uitspraken zo zijn gedaan, weet ik niet. Er waren twee mensen bij en ik niet'', aldus Blok. De minister zegt dat hij het cruciaal vindt dat er een toegankelijke en betaalbare rechtsbijstand is in Nederland.