Volledig scherm
De wachtkamer van een huisarts

Tekort aan huisartsen wordt steeds nijpender

De werkdruk voor huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners wordt, mede door een tekort aan collega‘s, de komende jaren steeds nijpender. 

Vooral in de regio’s Zeeland, Achterhoek, Drenthe, Drechtsteden en Noord-Holland Noord zal de nood naar verwachting sterk stijgen.

Maar ook in de andere arbeidsmarktregio’s zijn zeker de komende tien jaar steeds meer knelpunten te verwachten in de balans tussen vraag en aanbod van huisartsenzorg. Dat blijkt uit onderzoek dat zorgminister Bruno Bruins vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een groeiende zorgvraag, mede door de vergrijzing, en een achterblijvend aanbod - door een relatief hoge uitstroom van huisartsen die richting pensioen gaan in combinatie met een relatief lage instroom van jonge huisartsen - zijn de belangrijkste oorzaken van deze ontwikkeling. 

Niet aantrekkelijk

Het onderzoek laat verder zien dat starters het momenteel niet aantrekkelijk vinden een eigen praktijk te beginnen, zeker niet in bepaalde gebieden. De (carrière)mogelijkheden en voorzieningen voor de partner of het gezin, de nabijheid van familie en een gezonde werk-privébalans met mogelijkheid tot parttime werken zijn de meest genoemde selectiecriteria.

Minister Bruins: ,,De ervaren regeldruk en personeelstekorten in de zorg worden aangepakt. Maar er moet echt een tandje bij om de huisartsenzorg goed en toegankelijk te houden voor de toekomst. Daar biedt het onderzoek mogelijke oplossingen voor waar ik snel over in gesprek wil.’’

De bewindsman gaat begin 2019 met de Landelijke Huisartsen Vereniging bespreken hoe het vak van huisarts aantrekkelijker kan worden gemaakt.