Tekorten bij politie en beveiligingsdiensten, ook na moord Wiersum en alle plannen die volgden
Na de moord op advocaat Derk Wiersum moeten tientallen advocaten, rechters en officieren van justitie worden beveiligd. Dat legt grote druk op de politie, terwijl de speciale beveiligingsdienst DKDB ook nog eens met personeelstekorten blijkt te kampen.
In een brief aan de Tweede Kamer steekt minister Grapperhaus het niet onder stoelen of banken: de weerslag op de politie na de moord op Derk Wiersum is groot.
Politieagenten uit andere delen van het land zijn namelijk ‘ingevlogen’ om de beveiliging van enkele tientallen personen voor hun rekening te nemen. Regioburgemeesters trokken bij de minister aan de bel dat dit de politie-inzet in hun regio’s aan het uithollen is.
Grapperhaus zegt dit te onderkennen. De ‘getroffen maatregelen’ vragen ‘veel van de betrokken organisaties’ en van ‘de basisteams die toch al zwaar waren belast’. Een beetje onheilspellend schrijft de minister ook dat er ‘de komende jaren’ daarom ook ‘ongemakkelijke keuzes moeten worden gemaakt’ in de ‘veiligheidsambities’. De extra druk op de politie komt bovenop de ‘al nijpende politiecapaciteit’. Ergo: de politie zal niet alles kunnen (blijven) oppakken.
Zorgen
De zorgen van de minister zijn talrijk. Zo is er ook nog steeds een ernstig tekort bij de speciale beveiligingsdienst DKDB. Deze Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) beveiligt bijvoorbeeld Geert Wilders, maar ook beschermde getuigen. Er is echter een groot tekort aan mensen: van de 392 voltijdbanen staan er nog 48 vacatures open, zei Grapperhaus vanochtend. Het flinke personeelstekort speelt al jaren, maar het lukt het kabinet niet om dit op te lossen.
Vorig jaar, toen de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord, kwam het tekort al aan het licht. Maar ook nu, nu B.’s advocaat Wiersum is gedood, blijkt een oplossing niet in zicht.
Minister Grapperhaus zegt (opnieuw) dat de druk op de politie ‘niet mag voortduren’. Het kabinet trekt dan ook extra geld uit voor de aanpak van ondermijning door de georganiseerde misdaad. Zo werd al duidelijk dat er een landelijk interventieteam wordt opgetuigd met 350 agenten en rechercheurs. Jaarlijks wordt hiervoor zo’n 50 miljoen euro uitgetrokken, melden ingewijden. Voor de oprichting werd al 110 miljoen gereserveerd.
Kritiek
In de Tweede Kamer klinkt ook wel kritiek. Oppositiepartijen PvdA en PVV willen dat de minister al eerder zorgt voor meer geld voor opsporingsdiensten, terwijl het kabinet nog geen toezeggingen wil doen om jaarlijks extra geld te reserveren.
Wel zegt Grapperhaus dat politiekorpschef Erik Akerboom momenteel een ‘taskforce’ heeft ingesteld om te kijken hoe de politiesterkte kan worden uitgebreid. Maar, besluit de minister, het versterken van de ‘capaciteit is niet van vandaag op morgen geregeld’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wrijving bij het maken van plan tegen drugsmaffia
Zo'n 350 man extra wil de politie om topcriminelen als Ridouan Taghi op te sporen.Het opmaken van dat plan ging gepaard met flinke irritatie tussen de top van de Nationale Politie en verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus (Justitie). -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
PREMIUMDiversiteit/met video44
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMmet video38
Europa en VS willen dat Nederland meer gas wint, maar hoe? ‘Nog serieuze hoeveelheden op Noordzee’
Nu het Westen vreest voor een Russische gasblokkade, neemt de druk op Nederland toe om de Groningse gaskraan toch weer open te draaien. Het kabinet weigert dat voorlopig pertinent en ziet extra Noordzee-gas als oplossing. Maar is dat afdoende? -
PREMIUM
Rechtsstaat gaat nieuw, donker tijdperk in na moord op advocaat
De moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond, kondigt een nieuwe, donkere fase van de rechtsstaat aan. Ze toont dat de onderwereld de rechtsstaat lijfelijk durft te raken.