Baudet tijdens de jaarlijkse lezing van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie.
Volledig scherm
Baudet tijdens de jaarlijkse lezing van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie. © ANP

Thierry Baudet verdeelt het werk van ‘tegenstander’ Otten over 12 mensen

Na de slepende ruzie met mede-partijoprichter Henk Otten, neemt Thierry Baudet stappen om diens taken bij anderen te beleggen. Otten was de organisatorische spil van Forum voor Democratie, maar zijn functies van penningmeester en bestuurslid zijn hem ontnomen na zijn ruzie met Baudet.

Otten sprak in NRC uit dat hij vond dat Baudet de partij een ‘te rechtse’ koers laat varen en in de ruzie die daarop volgde werd Otten naar de zijlijn gedwongen binnen de partij. De partij neemt nu duidelijk stappen om dat verlies op te vangen: het werk van Otten wordt verdeeld over 12 mensen, is het plan. Via een bericht op de website lanceerde Forum gisteren vier commissies die moeten gaan zorgen voor de ‘uitbouw’ van de partij.

Zo gaat een commissie zich bezighouden met de ontwikkeling van partijstandpunten, er gaat een groepje aan de slag met de werving en selectie van ‘nieuwe mensen die politiek actief kunnen worden’ en er komt een commissie die ‘de coördinatie van de activiteiten in de provinciën op zich neemt’. Ook komt er een commissie die voor FvD ‘de sponsoring en donateurs’ gaat organiseren.

Eerdmans

In de groepen zit een enkele aankomend senator, net als het overgebleven bestuurslid Rob Rooken, de vertrouweling van Baudet die hem bijstond in zijn ruzie met Otten. Ook Leefbaar Rotterdam-kopstuk Joost Eerdmans gaat bijspringen. Hij ging met zijn partij al eerder een alliantie aan met Baudet.

Het is zonneklaar dat met de nieuwe commissies het werk van Otten herverdeeld is. Otten zelf bleef na de ruzie overigens wel binnen de partij, maar dan als Eerste Kamerlid. Hij zal daar echter niet de fractieleider worden, zoals eerst het plan was.