Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie © ANP

Tienduizenden geregistreerden zeggen na donorwet alsnog nee

Meer dan 20.000 donorgeregistreerden hebben sinds het akkoord over de omstreden donorwet van Pia Dijkstra (D66) aangegeven toch geen donor meer te willen zijn. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Volksgezondheid heeft bijgehouden. 

Iedere volwassene staat straks automatisch geregistreerd als potentiële orgaandonor, tenzij iemand expliciet aangeeft dat niet te willen. Het akkoord over die wet levert vooralsnog tienduizenden mensen op die een nee laten registeren. Dat geldt ook voor een grote groep die eerder wel openstond voor donorschap, blijkt uit een optelsom van de dagregistraties van het ministerie.

Sinds de donorwet ruim een week geleden werd aangenomen in de Eerste Kamer, hebben in totaal 47.414 mensen hun eerdere keuze gewijzigd. Ongeveer de helft daarvan (22.991 mensen) kiest er nu voor zich niet beschikbaar te stellen als donor, terwijl die mensen eerder wel geregistreerd stonden als donor, of die keuze aan de nabestaanden lieten. 20.441 mensen stellen zich nu juist wél beschikbaar als donor. Welke keuze zij daarvoor hadden gemaakt, wordt niet bekendgemaakt. 

Verschillen

De afgelopen negen dagen hebben meer dan 100.000 mensen hun keuze laten opnemen in het donorregister. Daarvan heeft bijna 85 procent (89.024) aangegeven niet beschikbaar te zijn als donor. Dat staat in schril contrast met de 9.236 ja-registraties. 7.464 mensen laten liever hun nabestaanden kiezen. Er wordt niet gevraagd naar de reden voor de keuze.

Ondanks de dagcijfers blijkt uit de registratiestand op 1 februari dat een meerderheid van alle geregistreerden wél toestemming geeft. 

Bij het registreren kan ook aangegeven worden dat bepaalde organen uitgesloten zijn van donatie. Uit de cijfers komt naar voren dat vooral het hoornvlies en de huid worden uitgesloten.