‘Tijdelijk gat in EU-wet geeft kindermisbruikers vrij spel’
Door een gat in een nieuwe Europese wet is het de komende weken niet mogelijk om online kindermisbruik op te sporen. Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Zijn D66-collega Sophie in ‘t Veld erkent de problematiek, maar zegt dat de soep zeker niet zo heet gegeten wordt.
Delen per e-mail
Het gaat met name om webmail, berichtendiensten zoals Facebook Messenger en Yahoo Messenger en internettelefonie, waaronder Skype. Een aantal aanbieders maakt al jaren gebruik van bepaalde software om automatisch seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te melden aan justitie.
Onbedoeld
Morgen wordt een nieuwe, strenge e-privacywet van kracht. ,,Op zich een goede wet”, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, die zitting heeft in de commissie voor Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. ,,Maar ze heeft wel als onbedoelde consequentie dat de scans van dit soort bedrijven illegaal worden. Vanwege de privacy van de gebruiker, hoe raar het ook klinkt.”
Er komt nieuwe wetgeving aan die dit probleem moet oplossen, want iedereen is het erover eens dat dit een slechte zaak is. Die wet wordt echter pas komende zomer ingevoerd. Dat betekent dat er een ‘juridisch vacuüm’ ontstaat. Lenaers: ,,Middenin een lockdown dus, waarin heel veel kinderen online zijn.”
Sophie in ‘t Veld (D66) zegt echter dat er niemand bang hoeft te zijn dat vanaf vandaag ineens geen kindermisbruik kan worden opgespoord. ,,Dat is echt onzin. De scans van die bedrijven waren altijd al illegaal, omdat er geen wettelijke basis voor was. De meeste EU-lidstaten hebben simpelweg verzuimd die wet in te voeren.”
‘Rijkelijk laat’
Volgens de CDA’er is dit al een tijdje bekend in Brussel. De Europese Commissie heeft weliswaar in september een voorstel ingediend voor een soort tijdelijke wetgeving, maar dat was ‘rijkelijk laat’. Ook het Europees parlement handelt wat Lenaers betreft niet snel genoeg. ,,De sociaaldemocraten hameren heel erg op privacy. En dat is natuurlijk zeer terecht. Een bedrijf als Facebook is nu eenmaal niet primair gericht op het beschermen van onze privacy. Maar het is onverteerbaar dat de instrumenten die de online platforms nu juist zelf vrijwillig gebruiken uit hun handen worden geslagen. Zeker als je ziet dat het online misbruiken van kinderen in deze coronaperiode gigantisch is toegenomen. Dat is extra cru.”
Sterker nog, zegt Lenaers: ,,Als bedrijven in deze tussenperiode doorgaan met het opsporen van kindermisbruik, dan zijn ze strafbaar. Dit is helaas echt een voorbeeld van slecht Europees bestuur.” In de week van 11 januari staat het punt opnieuw op de agenda in Brussel. Inmiddels hebben ook veel kinderbeschermingsorganisaties aan de bel getrokken.
Sophie in ‘t Veld vindt juist dat er te veel haast wordt gemaakt. Het identificeren van beeldmateriaal vindt ze prima. ,,Maar in de nieuwe wetgeving is ook grooming meegenomen: kinderlokken op het internet. Maar op basis van de huidige methodes is dat niet goed in te schatten. Met als gevaar dat onschuldigen aan de schandpaal genageld kunnen worden. Dat gaat echt te ver.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Campagne voeren in coronatijd: politieke partijen smijten met geld voor clicks en views
Campagne voeren in tijden van corona gaat anders dan normaal. Nu flyeren nauwelijks kan, moeten de harten via televisie en internet veroverd worden. Daarbij smijten partijen met de euro’s. -
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt hard door de mand
De VVD ligt onder vuur bij GroenLinks en D66 omdat de liberalen hun klimaatplannen niet laten doorrekenen. De VVD vindt de rekenmodellen te gemankeerd, maar volgens andere partijen ‘duikt’ de partij van Mark Rutte. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
Maarten van Rossem heeft spijt van rol als lijstduwer PvdA: ‘Ik stem nu D66'
Maarten van Rossem heeft behoorlijk spijt dat hij lijstduwer is geweest van de Partij van de Arbeid. Sterker nog hij stemt inmiddels niet meer op die partij. Dat onthulde hij gisteravond aan Özcan Akyol in het Radio 1-programma Onze man in Deventer. ,,Afgezien van lijstduwer heb ik geen enkele rol vervuld, want ik had al vrij snel het idee dit gaat totaal de verkeerde kant op.” -
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests.
-
PREMIUMCOLUMN
Anonieme smaadpraat over Kamervoorzitter Arib is laf en laag
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?