Pechtold, Hofman en Nemr
Volledig scherm
Pechtold, Hofman en Nemr © ROBIN UTRECHT

Tim Hofman heeft asielkind gebruikt in documentaire, zegt minister Van Nieuwenhuizen

Programmamaker Tim Hofman (30) heeft een jong asielkind gebruikt om de publieke opinie rondom het kinderpardon te beïnvloeden. Dat beaamt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen in WNL Op Zondag op NPO 1. ,,Het is kennelijk gedaan uit het oogpunt: het doel heiligt alle middelen. Je voelt je ontzettend ongemakkelijk als je die beelden ziet.”

Van Nieuwenhuizen werd gevraagd om haar reactie op de zaak, nadat haar VVD-collega Klaas Dijkhoff onder vuur kwam te liggen. De Bredanaar reageerde volgens duizenden kijkers nogal bot op een opmerking van de 8-jarige Nemr.

Het jongetje wordt binnenkort uitgezet naar Irak en vertelde aan politici voor zijn leven te vrezen. Daarop richtte Dijkhoff zich tot programmamaker Tim Hofman en zei ‘Ja... dus?’.

‘Warme persoonlijkheid’

Van Nieuwenhuizen noemt het een ongelukkige opmerking van Dijkhoff. ,,Je voelt je ontzettend ongemakkelijk als je die beelden ziet. Klaas heeft zich hier heel ongelukkig bij gevoeld. Als iemand een warme persoonlijkheid heeft, dan is hij het.”

Volgens de minister is het jongetje gebruikt door Hofman. ,,Ja dat denk ik wel. Het is ook moeilijk voor dat jongetje. Het is kennelijk gedaan uit het oogpunt: het doel heiligt alle middelen. Je weet niet waar je hem aan blootstelt, wat hij te horen krijgt van de politici. Dat vind ik wel heel eng.”

Ongemakkelijk

Niet alleen Van Nieuwenhuizen vindt de komst van de jonge asielzoeker naar de Tweede Kamer ongemakkelijk. De komst van het 9-jarige jongetje, dat eerder al op pr-materiaal voor Defence for Children prijkte, wekte zelfs irritatie. Een Haagse bron verzuchtte ‘dat het ventje wordt misbruikt voor kijkcijfers’. ,,En dan fractieleiders met hem overvallen. Pff.’' Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher was onverhuld kritisch: ,,Ik vind het niet netjes.’'

Ook Alexander Pechtold, ten tijde van de opnamen nog D66-leider, kreeg van Nemr de krasse vraag: waarom moet ik weg? Zijn antwoord was helder: ,,We hebben hier heel veel kinderen uit landen waar het geen oorlog is, waarvan we zeggen: we vinden het leuk dat je hier komt, maar het is niet de bedoeling dat je hier blijft.’' Het gesprek duurde zeker vijftien minuten, maar werd in de documentaire omwille van de tijd teruggebracht naar dat antwoord.

Premier Mark Rutte, partijgenoot van Dijkhoff, zei gisteren dat het kabinet niet van plan is het kinderpardon te verruimen: ,,Dat lijkt op korte termijn fraai, maar uiteindelijk valt daarmee het hele draagvlak weg voor de opvang van mensen die daadwerkelijk op de vlucht zijn.’'

Geworteld

Tv-persoonlijkheid Hofman, die via internetprogramma #BOOS veel kijkers trekt, wil toch proberen voorkomen dat Nemr en ongeveer vierhonderd andere kinderen van asielzoekers het land uit moeten. Zij zijn weliswaar uitgeprocedeerd, maar intussen te zeer in Nederland geworteld om uit te kunnen zetten, vindt hij.

En daar blijkt hij niet alleen in. De petitie die Hofman online heeft gezet om te pleiten voor ‘een kinderpardon dat wél werkt’ was vrijdagavond al door meer dan 100.000 mensen ondertekend. Veel meer dan de 40.000 die minimaal zijn vereist om de Tweede Kamer te mogen toespreken.

Bekijk hier de promo van de documentaire: