Tim Hofman met 250.000 handtekeningen naar Kamer: ‘CDA heeft sleutel tot kinderpardon in handen’

VideoHet CDA moet overstag, zodat er een Kamermeerderheid is om een groep van vierhonderd kinderen met een migratieachtergrond in Nederland te laten blijven. Dat zeggen de initiatiefnemers van een petitie die vanmiddag aan parlementariërs is aangeboden. De christendemocraten zien vooralsnog niets in zo’n pardon voor een hele groep.   

Marije de Roode, die samen met presentator Tim Hofman een initiatief startte om als burger spreektijd te krijgen in de Tweede Kamer over een nieuw kinderpardon, is blij met de steun van 250.000 burgers.

,,Een voorstel moet ten minste 40.000 steunbetuigingen hebben, maar die grens waren we na vier uur al gepasseerd. Bizar! We willen bereiken dat iedereen beseft dat het huidige systeem niet deugt, waarin gewortelde asielkinderen alsnog kunnen worden uitgezet.’’

Op de schop

Dus pleiten de initiatiefnemers niet alleen voor een kinderpardon voor vierhonderd kinderen die nu al uitzetting tegemoet kunnen zien, ze willen ook dat de regels op de schop gaan. Zodat kinderen die hier vijf jaar wonen of hier geboren zijn, niet zomaar weggestuurd kunnen worden. Maar daar is wel een Kamermeerderheid voor nodig.

De Roode: ,,Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, zegt dat uitzetting van kinderen die al jaren in Nederland wonen onverantwoord is. De angst voor uitzetting en de instabiele leefsituatie waaraan ze jarenlang zijn blootgesteld, kunnen hun hersenfuncties aantasten. Dus die praktijk moet stoppen, met een kinderpardon voor de huidige groep. Daarnaast moet dit scenario in de toekomst worden voorkomen.’’

Volgens Hofman zijn de reacties vanuit de politiek positief, maar blijft alleen het CDA achter. ,,Iedereen in deze toko weet dat bij hen de sleutel ligt. Iedereen ziet dat de regels nu niet kloppen omdat kinderen geen pardon krijgen, terwijl ze daar wél voor in aanmerking komen. Het CDA probeert de verantwoordelijkheid daarvoor af te schuiven op staatssecretaris Harbers (Asiel), maar daar gaat het niet om. Ze moeten de wetgeving veranderen.’’

Schrijnend

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het ‘schrijnend‘ dat deze groep nu in een precaire situatie zit. ,,Maar dat geldt voor veel meer kinderen, want ze hebben allemaal recht op een goede toekomst. Daarom willen we dat de staatssecretaris zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt in individuele gevallen, als hij dat nodig acht. Ook moet eerder in de procedure naar schrijnende situaties worden gekeken.’’    

De Commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven gaat nu onderzoeken of er inderdaad genoeg geldende ondersteuningen zijn verzameld. Ook wordt bekeken of over dit onderwerp de afgelopen twee jaar geen parlementaire besluiten zijn genomen, een belangrijke voorwaarde om burgerspreekrecht te krijgen in de Tweede Kamer. 

Volledig scherm
Tim Hofman en Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor een kinderpardon © ANP
Volledig scherm
250.000 ondersteuningen voor spreekrecht in de Tweede Kamer over een kinderpardon © AD
 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.