Volledig scherm
Eurocommissaris Frans Timmermans © EPA

Timmermans dreigt Polen met 'nucleaire optie'

Als Polen maatregelen neemt om rechters van het hooggerechtshof te ontslaan, zal de Europese Commissie onmiddellijk artikel 7 inroepen. Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans vandaag in Brussel.

Dit artikel kan ertoe leiden dat Polen wegens schending van de rechtsstaat het stemrecht bij besluitvorming in de EU kwijtraakt. Het is nog nooit eerder ingezet en staat bekend als de 'nucleaire optie'.

Timmermans zei ook dat hij een brief naar de Poolse regering heeft gestuurd met aanbevelingen om omstreden nieuwe wetgeving, die regeringspartij PiS enorme invloed geeft op het rechtssysteem, in lijn te brengen met EU-wetgeving. Warschau krijgt hiervoor een maand.

Onafhankelijkheid

,,Het is tijd dat Polen de onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof herstelt en de wetten die de rechterlijke macht hervormen intrekt of in overeenstemming brengt met de Poolse grondwet en EU-normen voor rechterlijke onafhankelijkheid", zei hij.

In Polen reageerde de regeringswoordvoerder meteen. ,,Wij gaan niet akkoord met welke chantage ook door EU-ambtenaren", zei hij tegen het Poolse persbureau PAP. Volgens minister van Europese Zaken Konrad Szymánski zijn ,,de twijfels van de commissie over de hervorming van het Poolse rechtssysteem ongerechtvaardigd".

Het parlement had de hervormingen al aangenomen, maar president Andrzej Duda blokkeerde de omstreden wetgeving door zijn veto uit te spreken. Zodra de omstreden wetgeving is gepubliceerd, begint hij een procedure wegens inbreuk op de EU-regels, zei hij. Het voorstel leidt in het land tot verontwaardiging. Vrijdag waren tienduizenden mensen op de been om te protesteren.