Volledig scherm
© REUTERS

Timmermans kandidaat voor voorzitterschap Europese Commissie

UpdateFrans Timmermans stelt zich kandidaat om namens de Europese sociaaldemocraten voorzitter van de Europese Commissie te worden. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt in zijn voormalige woonplaats Heerlen. De huidige vicevoorzitter wil ook de lijst van de PvdA trekken voor de Europese verkiezingen in mei.

In zijn poging Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat Frans Timmermans coalities bouwen om steun te verzamelen in het Europees Parlement. ,,Voor die steun kijk ik eerst naar de linkerflank, maar daarna zoeken we steun bij de liberalen, wellicht ook bij de Franse president Macron'', zei de huidige vicevoorzitter in Heerlen.

,,Iemand uit Nederland weet wat coalities zijn'', sprak de 57-jarige politicus. ,,Ik heb het idee dat ik mensen samen kan brengen.'' Timmermans heeft geduchte concurrentie uit de hoek van de grootste fractie in het parlement, de christendemocratische EVP. De uiteindelijke keuze wordt gemaakt door de regeringsleiders, onder wie premier Rutte. ,,Nederland wil gaan voor de zwaarst mogelijke portefeuille'', aldus Timmermans. ,,Ik hoop dat ik daarin slaag. Ik denk namelijk dat voorzitter van de EC een behoorlijk zware portefeuille is.''

Concurrent

Gisteren werd duidelijk dat de Nederlander de benodigde steun heeft bij sociaaldemocratische partijen in andere landen. Hij heeft steunbetuigingen nodig uit negen lidstaten. Zo is de Duitse SPD ervan overtuigd dat hij een sterk resultaat kan boeken bij de verkiezingen. Timmermans heeft in ieder geval één concurrent in de sociaaldemocratische strijd om 'topkandidaat' te worden: de Slowaakse EU-commissaris Maros Sefcovic.

Mocht hij die strijd winnen, dan is er nog niets zeker. De christendemocratische EVP-fractie is de grootste in het Europees Parlement en heeft meerdere ijzers in het vuur om de opvolger van Jean-Claude Juncker te leveren: de Duitser Manfred Weber en de Finse oud-premier Alexander Stubb. Ook bij andere politieke families hebben zich kandidaten gemeld. Bij de Europese groenen is dat onder anderen Bas Eickhout (GroenLinks).

Steun

Timmermans (57) moet zich eerst nog verzekeren van de steun van zijn eigen PvdA. Paul Tang, die de lijst trok bij de vorige Europese verkiezingen, wil dat opnieuw doen. Mogelijk moeten de leden zich erover uitspreken wie de kar gaat trekken.

Om voorzitter van de Europese Commissie te worden, is niet alleen steun nodig in het Europees Parlement. Het zijn de regeringsleiders die het uiteindelijke besluit nemen.

  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.