Volledig scherm
De Portugese premier Antonio Costa (links) schudt de hand van Frans Timmermans, vandaag tijdens het partijcongres van de Europese sociaaldemocraten in Lissabon. © REUTERS

Timmermans officieel topkandidaat voor Europese Commissie

De Europese sociaaldemocraten hebben Frans Timmermans vandaag officieel gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De ruim duizend gedelegeerden bevestigden de kandidatuur van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken tijdens een partijdag van de Europese sociaaldemocraten in Lissabon.

De verkiezing van Timmermans was een formaliteit. Hij had geen tegenkandidaat meer. In oktober had de Nederlandse eurocommissaris zijn ambities kenbaar gemaakt

Volgend jaar mei zijn er Europese verkiezingen. Na die stembusgang moet ook een opvolger worden gekozen van de huidige voorzitter van het dagelijks bestuur van EU, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. 

Het Europees Parlement eist dat het een zogenoemde 'Spitzenkandidat' wordt, de kandidaat van de politieke groep die de meeste stemmen krijgt bij de Europese verkiezingen.

Volledig scherm
© REUTERS