Volledig scherm
Informateur Tjeenk Willink ontving vrijdagmiddag Mark Rutte ( VVD ), Sybrand van Haersma Buma ( CDA ), Alexander Pechtold ( D66 ) en Gert-Jan Segers ( CU ) in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer © ANP

Tjeenk Willink wil stoppen als informateur

De onderhandelende partijen in de formatie moeten op zoek naar iemand die de volgende fase in de formatie wil leiden. Informateur Herman Tjeenk Willink heeft aangegeven het stokje echt door te willen geven.

De partijen van het motorblok (VVD, CDA en D66) hoopten dat de minister van staat wilde blijven om de gesprekken met de ChristenUnie te leiden. Het ligt voor de hand dat een nieuwe informateur uit VVD-huize komt. De naam van Gerrit Zalm wordt daarbij het meest genoemd.

Tjeenk Willink stelt dat bij een nieuwe fase in de onderhandelingen ook een andere informateur hoort. Het eindverslag van de huidige informateur wordt morgen verwacht. Een dag later kunnen de partijen hierover debatteren.

Vandaag praat Tjeenk Willink nog met de partijleiders van de overige partijen. Zij krijgen dan nogmaals de kans hun zegje te doen over de formatie. Morgen praat hij dan nog een laatste keer met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. 

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

  1. Minister Grapperhaus zet speciaal team op intensivering beveiliging advocaten

    Minister Grapper­haus zet speciaal team op intensive­ring beveili­ging advocaten

    Naar aanleiding van de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. is een speciaal team samengesteld onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat kijkt naar de beveiliging van advocaten. ,,Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die de moord op advocaat Derk Wiersum een ‘aanslag op de rechtsstaat’ noemt.