Volledig scherm
Fotocollage © AD

'Toch wél stukken over omstreden afschaffing dividendbelasting'

Tijdens de kabinetsformatie vorig jaar zijn er wel degelijk documenten opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. Het ministerie van financiën bevestigt het bestaan van die stukken, maar weigert ze openbaar te maken, meldt Trouw vanmorgen. Onacceptabel, vindt onder anderen GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Quote

Ik heb het keer op keer gevraagd: op welke stukken baseren zij hun keuze? Die zijn er niet, hielden ze stuk voor stuk vol. Wat heeft het kabinet te verbergen?

Jesse Klaver, GroenLinks

De oppositie had felle kritiek op het kabinetsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen en wilde van de coalitiepartijen weten waarop die beslissing gebaseerd was. Premier Rutte en de partijleiders van de coalitiepartijen hielden echter - ondanks herhaaldelijke verzoeken - vol dat ze geen herinnering hebben aan documenten die tijdens de formatie besproken zouden zijn.

Nu blijken er toch documenten te bestaan, die op verzoek van de partijleiders zijn opgesteld. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam vroegen bij het ministerie van Financiën om de stukken via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het ministerie bevestigt het bestaan van de stukken, maar wil ze niet vrijgeven. ,,Openbaarmaking van dergelijke stukken doet afbreuk aan de bescherming van de noodzakelijke vertrouwelijkheid waarin de informatiebesprekingen en -onderhandelingen plaatsvinden'', staat te lezen in het Wob-besluit. 

Onduidelijk is of de desbetreffende stukken daadwerkelijk de onderbouwing voor het besluit vormen, of dat daaruit mogelijke druk van buitenlandse bedrijven zou blijken, zoals gesuggereerd door de oppositie. Bedrijven als Shell en Unilever zouden overwegen om hun hoofdkantoor uit Nederland terug te trekken. Afschaffing van de dividendbelasting, wat gunstig is voor aandeelhouders, zou dat kunnen voorkomen. Vorige maand werd bekend dat Unilever Rotterdam kiest als locatie voor zijn hoofdkantoor. 

Explosief

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt die weigering 'explosieve informatie' en wil dat de stukken alsnog boven tafel komen. ,,Ik heb het de coalitie keer op keer gevraagd: op welke stukken baseren zij hun keuze om de dividendbelasting af te schaffen? Die zijn er niet, hielden ze stuk voor stuk vol. Maar ze zijn er wel. Wat heeft het kabinet te verbergen?" Hij wil zo snel mogelijk een debat met premier Rutte. ,,We leven in een democratie en deze stukken horen openbaar te worden gemaakt."

Ook Lilian Marijnissen (SP) is boos. ,,Met de hand op het hart werd gezegd dat er geen onderbouwing lag. Wel dus." Ze spreekt van een 'cadeau van 1,4 miljard euro'  aan buitenlandse beleggers. ,,In de wereld van Rutte volstrekt logisch, in de onze onbegrijpelijk De onderbouwing moet nu openbaar." PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de onthulling 'zeer ernstig'. 

Dividendbelasting

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.

De oppositie hekelde de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.