Volledig scherm
Portret van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet (links) en Henk Otten. © ANP

Toekomst Otten bij Forum voor Democratie blijft in de lucht hangen: ‘Geen sprake van royement’

UpdateDe toekomst van Henk Otten binnen Forum voor Democratie blijft in de lucht hangen. Over zijn rol in de Eerste Kamer wordt eerst met andere leden van de nieuwe senaatsfractie gesproken, zei Theo Hiddema eerder vandaag in WNL op Zondag.

Volledig scherm
Theo Hiddema (FvD, midden op de foto) gaf eerder in de Tweede Kamer ook al uitleg aan de pers over de kwestie-Otten. © ANP

,,Ik wil eerst weten wat de mensen die hem in de Eerste Kamer gaan omringen vinden van zijn positie. En als ie daar nog zin in heeft, dan hoor ik het wel. Dat is mijn positie”, zei Hiddema. Er is in elk geval ,,geen sprake van royement", zei het Tweede Kamerlid. De ruzie binnen FVD escaleerde vorige week nadat bekend was geworden dat Otten zonder overleg ruim 30.000 euro uit de partijkas naar zichzelf had overgemaakt.

Volgens Hiddema was het geen ,,greep uit de kas". Die terminologie doet Otten ,,geen recht". Hij is te ,,lichtzinnig" geweest. Otten heeft het geld teruggestort toen andere partijbestuurders bezwaar maakten.

Otten was de beoogde fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Hij uitte een week geleden kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die zou de partij onder meer te ver naar rechts sturen. Baudet werd verrast door de kritiek, maar deed er in eerste instantie vrij laconiek over.

Twitter

Donderdag liep de ruzie verder op. De partij riep Otten op uit het bestuur te stappen. Zijn positie was onhoudbaar geworden ,,na een greep uit de kas". Later die avond liet Otten via Twitter aan de wensen van de partij te zullen voldoen. Hij repte van ,,karaktermoord'' door zijn mede-oprichters Baudet en Rob Rooken. Volgens Hiddema moet Otten excuses aanbieden aan Baudet voor de veroorzaakte ,,commotie".

Henk Otten on Twitter

Onthutsend om te zien hoe mijn mede-oprichters @thierrybaudet en @rooken nu #karaktermoord op mij plegen om hen moverende redenen. In het partijbelang treed ik per direct terug als bestuurslid van #FVD. Ik zal op het juiste moment uitgebreid ingaan op de gehele gang van zaken.

Peiling: FVD levert twee zetels in
In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond levert Forum voor Democratie twee zetels in. Een daarvan is ‘teruggegaan’ naar de PVV. Het was door de interne strubbelingen een rommelige week voor FVD.

Het overgrote deel van de kiezers van FVD staat overigens achter partijleider Thierry Baudet. Van de FVD-stemmers zegt 4 procent spijt te hebben van zijn stem bij de recente verkiezingen.

Ook is vast te stellen dat kiezers - die nu of onlangs FVD of PVV hebben gestemd - weinig genegen zijn om terug te gaan naar VVD of CDA. Tweespalt binnen FVD betekent nog niet dat ze daarom positiever gaan denken over Mark Rutte, stelt De Hond.

Volgens de peiling staat FVD nu op 26 zetels, gevolgd door VVD (blijft ten opzichte van vorige week op 22) en GroenLinks (blijft op 18). PVV groeit van 8 naar 9.

Mat Herben was donderdagavond te gast bij Talkshow M. Herben vindt dat Henk Otten met zijn uitspraken in het NRC Thierry Baudet een messteek in de rug heeft gegeven.