Toeslagenaffaire dreigt Snel alsnog fataal te worden
Menno Snel dacht als staatssecretaris de kerst gehaald te hebben. Vlak voor het reces dreigt de toeslagenaffaire hem echter alsnog fataal te worden. Vandaag kan de D66’er zomaar eens de eer aan zichzelf houden. ,,Menno is geen plucheplakker.”
De wind is gedraaid en Menno Snel staat er vol in. Twee weken geleden wist de staatssecretaris van Financiën nog 90 van de 150 Kamerleden ervan te overtuigen dat hij de juiste man op de juiste plaats is om de toeslagenaffaire op te lossen. Toen kreeg een door de SP ingediende motie van wantrouwen bij lange na geen meerderheid.
Eind goed, al goed, dacht Snel. Tot een dikke stapel zwartgelakte dossiers hem opnieuw in het nauw bracht. Slachtoffers van de toeslagenaffaire trokken op sociale media aan de bel. Was dit de manier waarop Snel en zijn Belastingdienst het geschonden vertrouwen dachten te herstellen? Snel trok onmiddellijk het boetekleed aan en noemde de reactie van gedupeerde ouders ‘begrijpelijk’. Maar daar nam de Kamer geen genoegen mee. Vandaag heeft hij in het debat heel wat uit te leggen.
Grote deuk
Ditmaal ziet het er veel somberder voor hem uit. Ook GroenLinks en SGP lijken nu van de staatssecretaris af te willen. In dat geval houdt Snel alleen de steun over van de vier regeringspartijen, die samen de helft van de zetels bezetten. Zelfs als ex-VVD’er Wybren van Haga zich hier nog bij aansluit, rest er geen benijdenswaardig draagvlak voor een bewindspersoon die de scepter zwaait over de misschien wel belangrijkste overheidsdienst.
Het debat moet vanmiddag eerst nog gevoerd worden, maar volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft het vertrouwen een ‘grote deuk’ opgelopen. En ook SGP’er Chris Stoffer hint erop dat Snel zijn verantwoordelijkheid moet nemen.
Tekst gaat verder onder de foto
Weinig sensitief
Beide partijen beklagen zich erover dat Snel te ‘weinig sensitief’ is en signalen van de Tweede Kamer onvoldoende serieus neemt. Stoffer waarschuwde in het vorige debat al dat de staatssecretaris een ‘groot probleem’ had als hij niet toezegde de Kamer in de toekomst beter te informeren. Hij moest dit dreigement vier keer herhalen voordat Snel het dreigement op waarde schatte en de geëiste toezegging deed.
Bij GroenLinks telde tot dusver zwaar mee dat de Kamer medeverantwoordelijkheid droeg voor de gehele affaire, door in het verleden van fraudebestrijding een speerpunt te maken. Snel werd door de partij van Klaver lang als onderdeel van de oplossing gezien, niet als het probleem. Dat is veranderd, nu uit onthullingen van Trouw en RTL Nieuws blijkt dat de Belastingdienst nog tot en met juli dit jaar doorging met onrechtmatige controleacties.
Plucheplakker
Vertrouwelingen van Snel stellen dat de staatssecretaris vanmiddag vastberaden en strijdbaar bij het debat zal verschijnen. De coalitiepartijen zullen hem naar verwachting niet laten vallen, omdat dan het gehele kabinet aan het wankelen kan slaan. Morgen staat bijvoorbeeld ook nog een zwaar interpellatiedebat met Defensieminister Ank Bijleveld op het programma, dat met steun van D66 werd aangevraagd. CDA’ers zien die actie als een onverholen dreigement: Snel eruit, dan Bijleveld ook.
Toch kan het ook anders aflopen. Snel is niet de man die tegen elke prijs in het zadel wil blijven zitten, stelt een partijgenoot: ,,Menno is geen plucheplakker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Belastingdienst op bezoek bij ouders met zwartgelakt dossier’
Alle ouders die van de Belastingdienst een zwartgelakt dossier toegestuurd kregen, krijgen ‘op zeer korte termijn’ persoonlijk bezoek van een medewerker van de dienst. Die gaat uitleggen wat er in hun dossier staat. -
51
Coalitiepartijen zetten mes in stikstofkaart: ‘Er moet maatwerk komen’
De geruchtmakende kaart met stikstofdoelen moet op fundamentele punten anders. Ook moet het kabinet kijken naar een eerlijkere verdeling van reductiepercentages. Dat stellen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie in aanloop naar het beladen stikstofdebat donderdag. -
PREMIUMColumn
Wat dacht Snel toen hij de zwartgelakte dossiers liet opsturen?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
asielcrisis
Kabinet wil opvang vluchtelingen afdwingen in ruil voor ambtenaren en extra woningbouw
Het kabinet wil dat gemeenten de komende weken 7500 vluchtelingen een tijdelijke woning bieden. Daarnaast zou elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken moeten creëren. Op hun beurt krijgen de 25 veiligheidsregio’s allemaal dertig ambtenaren om een en ander te regelen en uit te voeren. Ook wil het kabinet 40 miljoen euro uittrekken voor de bouw van extra woningen.
-
Kamer roept Snel alsnog voor kerst op matje over zwartgelakte dossiers
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën krijgt het in de laatste week voor de kerst toch nog zwaar. Hij moet alsnog in de Kamer uitleg komen geven over de zwartgelakte dossiers die slachtoffers van de toeslagenaffaire toegestuurd hebben gekregen door de Belastingdienst. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.