Toets moet bepalen of beleid eerlijk is voor jongeren
Nieuwe wetten moeten voortaan worden gecheckt op de gevolgen die ze hebben voor verschillende generaties. Zo wil de Tweede Kamer voorkomen dat jongeren de dupe worden van een stapeling van nieuwe maatregelen.
Delen per e-mail
Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 eisen dat vandaag bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Hun plan kan op een ruime Kamermeerderheid rekenen. Ook GroenLinks, SP, PvdA, Denk, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP willen zo’n zogeheten generatietoets.
Pensioenakkoord
Met de toets moet bijvoorbeeld worden bekeken wat de impact is van groot nieuw beleid, politieke en sociale akkoorden en cao’s voor verschillende generaties. D66-leider Rob Jetten wijst erop dat jongeren minder zijn vertegenwoordigd in allerlei overlegorganen terwijl het beleid ook op hen neerslaat. ,,Kijk naar het pensioenakkoord: als jongere wil je over 50 jaar ook nog een fatsoenlijke oude dag hebben. Zo’n generatietoets dwingt ons om te kijken: is beleid van vandaag wel eerlijk voor alle generaties?”
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt ook het klimaatakkoord. ,,De jongste generatie heeft daar het langst mee te maken. Dan wil je kijken: wat doet dit? Hoe houdbaar is dit beleid? Dan helpt het als een extra paar dwingende ogen van buitenaf er naar kijken.” ChristenUnie en D66 zien daarvoor een rol voor het Centraal Planbureau, het Sociaal Cultureel Planbureau en de Raad van State. Segers: ,,Zo’n onafhankelijke toets kan het uit de partijpolitiek trekken.”
Coalitie-Y
De generatietoets is één van de tien punten uit het manifest van Coalitie-Y, dat acht politieke partijen hebben ondertekend. Coalitie-Y is een initiatief van de ChristenUnie om samen met jongerenorganisaties oplossingen te bedenken voor problemen waar zij mee kampen.
D66 ondertekende dat manifest niet. Jetten: ,,Ik steun het manifest voor 99 procent. Het zijn terechte thema’s die zij aansnijden. Maar mijn handtekening staat er niet onder omdat ik geen basisbeurs wil beloven voor alle studenten met hetzelfde bedrag voor iedereen.”
Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zou ‘het heel goed kunnen’ dat het leenstelsel voor studenten nooit zou zijn ingevoerd als er destijds al een generatietoets was geweest. ,,Ook omdat een studielening in de praktijk een belemmering blijkt voor het kopen van een huis. Dat is destijds niet voorzien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe de avondklok tóch op tafel kwam: ‘De wereld ziet er nu anders uit’
Nog geen vijf dagen geleden werd er in het parlement schamper gesproken over een mogelijke avondklok, maar gisteren was het taboe opeens van tafel. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt nu opeens wel te voelen voor het instellen van de avondklok, waar het eerder niet van wilde weten. Al bepalen de partijen hun definitieve standpunt vanmiddag pas. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
D66 ook bereid tot aanpassing leenstelsel voor studenten
Het leenstelsel is voor D66 ‘geen doel op zich’, stelt partijleider Rob Jetten. Daarmee opent de regeringspartij de deur naar een aanpassing van de studieleningen. Een terugkeer naar de basisbeurs van weleer, ziet Jetten echter niet gebeuren. -
Breuk bij Forum voor Democratie in Brabant
Forum voor Democratie in Brabant is uiteen gevallen. Drie Statenleden splitsen zich af en gaan onder een andere naam verder. De Brabantse coalitie is, volgens hen althans, niet in gevaar. De nieuwe Brabantse JA21-fractie spreekt haar steun uit om zo de meerderheid te behouden. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
Alle huisartsen tóch deze maand al gevaccineerd tegen corona
Huisartsen zullen tóch deze en volgende week al gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Eerder wilde minister Hugo de Jonge pas in februari starten met het inenten van de huisartsen. -
PREMIUM
Coalitie-Y moet leenstelsel omverwerpen – straks, niet nu
Nu de PvdA zich tegen het eigen leenstelsel keert, is de politieke steun voor de studieleningen nihil. Toch gaat het naar verwachting pas in volgende formatie van tafel. ,,We moeten geduld hebben.’’ -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?